alt

  • KUĆE SE RUŠE, PLAFONI PADAJU,
  • PROLAZNICI GINU, A VLAST ?
 • ( Ministarka Zorana Mihajlović ukinula licence! )

Ovaj projekat pokazuje: Da je Ministarka Zorana Mihajlović posredno poništila 50% inženjerski licenci, da je ponizila inženjere i da im je oduzela pravo na rad. Projekat pokazuje, kakvo je stanje građevinskih objekata u Srbiji, ko je kriv za ovakvo stanje, i šta treba uraditi da bi se stanje promenilo nabolje.

Napomena!

Ovaj projekat poslali smo:

 • Predsedniku R. Srbije Tomislavu Nikoliću.
 • Vladi R. Srbije.
 • Predsedniku Vlade R. Srbije Aleksandru Vučiću.
 • Inženjerskoj komori Srbije.
 • Privrednoj komori Srbije.
 • Inženjerima.

Stanje u građevinskom sektoru je katastrofalno.

Fasade se raspadaju, plafoni padaju, ginu slučajni prolaznici, građevinska operativa i inženjeri nemaju posla, a Vlada R. Srbije ništa ne radi, da ovo stanje promeni na bolje.

I kad Vlada R. Srbije nešto uradi, ona to uradi naopako. Umesto da pravilnicima popravi stanje na bolje, ona ga još više pokvari.

Vlada R. Srbije donela je pravilnik Pravilnik o odredbama na koje se ne primenjuju pojedine odredbe Zakona o planiranju i izgradnji” na predlog ministra Zorane Mihajlović. Ovaj pravilnik, ukida 50% licenci, smanjuje inženjerima platu, oduzima pravo na rad inženjerima ( 3000 inženjera će ostati bez posla, kad se ovaj pravilnik bude primenio. ), podstiče utaju PDV i rad na crno, ponižava – diskriminiše inženjere i preduzetnike.

Da je stanje u oblasti građevinarstva katastrofalno, pokazuju dole prikazani primeri.

Primer broj 1.

Citat!

NOVI SAD - U Dunavskoj se srušili balkon i deo fasade

Oko 12 časova sa zgrade u Dunavskoj 14 u strogom centru Novog Sada obrušio se balkon i deo fasade.
U nesreći nije bilo povređenih, ali je Hitna pomoć morala da interveniše jer je jednoj od prolaznica pozlilo pošto je neposredno pored nje pao građevinski šut.
alt
Novi Sad, Strogi centar grada, Dunavska 14.Obrušio se balkon i deo fasade.
Niko nije poginuo, jer je tako Bog želeo.
 

Ova kuća je pod zaštitom države jer su u njoj živeli Svetozar Miletić i Jaša Tomić, a pre nekoliko godina je goreo prvi sprat kuće, koji do danas nije rekonstruisan.

Prizemlje kuće pripada JP "Poslovni prostor", dok je gornji deo u privatnom valsništvu.

Prema rečima, ljudi koji rade u lokalima, pre oko dve nedelje pojavili su se neki radnici koji su počeli da rade na prvom spratu.

Izvor RTV http://www.rtv.rs/sr_lat/vojvodina/novi-sad/u-dunavskoj-se-srusili-balkon-i-deo-fasade_427581.html

Pitamo!

Pitamo Vladu R. Srbije, odnosno Ministra građevine Zoranu Mihajlović!

 1. Šat bi se desilo slučajnom prolazniku, da je na njega pao ovaj građevinski šut?
 2. Da li je bezbedno šetati našim ulicama?
 3. Molimo, Ministarku Zoranu Mihajlović da zamisli. Molimo Vas, zamislite da ste Vi prolazili pored ovog objekta u trenutku rušenja.

Primer broj 2.

U Subotici sve češće padaju ne samo fasade nego i čitave kuće

Zbog dugogodišnjeg neodržavanja najviše su ugrožene stare zgrade od kojih su mnoge u gotovo strogom centru grada. Da li su prolaznici bezbedni ako se obrušavaju ornamenti pa i čitavi zidovi?  Vlasnici ne mogu da odgovaraju ako zapuste kuće, već samo kada ugroze sigurnost i živote drugih

alt

Subotica, centar grada. Srušio se zid. Niko nije povređen, jer je tako Bog želeo.

Prolazak Preradovićevom ulicom, između Zagrebačke i Karađorđevog puta, povezan je sa rizikom, jer u većini kuća u ovoj ulici već dugo ne stanuje niko i one naočigled propadaju, a samim tim predstavljaju i opasnost po prolaznike. Pre desetak dana zid jedne od njih je popustio i obrušio se na trotoar, a koliko sutradan, sa druge strane, sa jedne zgrade koja je nekada mogla da se nazove palatom, pootpadali su krupni delovi ornamenata, ali srećom niko nije stradao. No, da li će uvek tako biti?

Izvor: Subotičke novine 25.03.15 http://www.subotickenovine.rs/index/page/lg/sr/id/2190

Pitamo!

Pitamo Vladu R. Srbije, odnosno Ministra građevine Zoranu Mihajlović!

 1. Šat bi se desilo slučajnom prolazniku, da je na njega pao ovaj zid?
 2. Da li je bezbedno šetati našim ulicama?
 3. Molimo, Ministarku Zoranu Mihajlović da zamisli. Molimo Vas, zamislite da ste Vi prolazili pored ovog objekta u trenutku rušenja zida.

Primer broj 3

nedelja, 01. feb 2015, 10:52 

Deo plafona koji je renoviran pre godinu dana u Osnovnoj školi "Bora Stanković" u Vučju, kod Leskovca, pao je u noći između petka i subote.
Deo plafona koji je renoviran pre godinu dana u Osnovnoj školi "Bora Stanković" u Vučju, kod Leskovca, pao je u noći između petka i subote.
U osnovnoj školi "Bora Stanković", koju pohađa 400 učenika, pao je deo plafona u hemijskom kabinetu. Renoviranje škole je završeno u oktobru prošle godine.

Pao plafon u školi u Vučju

alt
Osnovnoj školi "Bora Stanković" Vučje. Srušio se plafon u učionici. Niko nije poginuo, jer je tako Bog želeo.

U noći između petka i subote u Vučju i okolini duvao je jak vetar, koji je čupao drveće. Ipak, male su šanse da je on krivac za rušenje plafona u tek renoviranom kabinetu, budući da su krov i prozori ostali čitavi. Sreća u nesreći je što se sve dogodilo dok u školi nije bilo đaka.

"Škola je renovirana pre tri meseca. Sve dok ne dobijem garancije nadležnih organa, deca neće pohađati nastavu na spratu jer ne smemo ništa da rizikujemo", rekla je direktorka Osnovne škole "Bora Stanković" Nadica Filipović.

Uviđaj su obavili inspektori Policijske uprave u Leskovcu, a Grad je formirao komisiju koja treba da utvrdi uzroke i eventualnu odgovornost za pad plafona.

"Niko se neće kriti iza mojih leđa. Stručna komisija će raditi efikasno kako bismo što pre utvrdili ko je odgovoran za ovo što se desilo", kaže gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Osnovna škola "Bora Stanković" u Vučju sagrađena je 1957. godine. Grad je za rekonstrukciju prošle godine izdvojio tri miliona dinara, a kao najbolji ponuđač izabrana je firma "Pionir" iz Vlasotinca.

Izvor RTS

Pitamo!

Pitamo Vladu R. Srbije, odnosno Ministra građevine Zoranu Mihajlović!

 1. Šat bi se desilo, da je u učionici bilo 30 đaka, u trenutku rušenja plafona?
 2. Da li je bezbedno, poslati svoje dete u školu?
 3. Molimo, Ministarku Zoranu Mihajlović da zamisli. Molimo Vas, zamislite da ste bili Vi u ovoj učionici u trenutku rušenja plafona.

Primer broj 4.

Autor: R. Briza / Novosti | 20.03.2015 - 20:39:00h |

Operisan dečak kome je pala fasada na glavu!

Večeras oko 20 sati teško je povređen učenik P.G. (16) srednje Trgovačke škole kada mu je na glavu pao deo fasade sa zgrade na uglu ulica Cetinjske i Makedonske.

alt

Ovo je krv dečaka PG ( 16 ), na koga je pao deo fasade u centru Beograda.

Mesto nesreće | Foto: Mitar Mitrović

Nesreća se dogodila kod kafane "Šumatovac", a dečak je zadobio kontuziju glave i potres mozga.

Kako je za "Alo!" rekla dr Nada Macura, dečak je bio konfuzan u trenutku kada je stigla ekipa Hitne pomoći koja je teško povređenog srednjoškolca prevezla je u Urgentni centar.

Nakon završene dijagnostike u Urgentnom centru, lekari su odlučili da operišu dečaka.

Izvor Alo: http://www.alo.rs/vesti/hronika/operisan-decak-kome-je-pala-fasada-na-glavu-foto/90259

Pitamo!

Pitamo Vladu R. Srbije, odnosno Ministra građevine Zoranu Mihajlović!

 1. Da li se, ministarstvo građevina oseća odgovornim za ovu nesreću?
 2. Da li su, predstavnici ministarstva građevina posetili dečaka u bolnici?
 3. Da li je bezbedno šetati ulicom?
 4. Molimo, Ministarku Zoranu Mihajlović da zamisli. Molimo Vas, zamislite da ste bili Vi ispred ovog objekta, umesto ovog dečaka, u trenutku rušenja fasade.

Primer broj 5

STRAŠNO Srušila se betonska fasada na ulazu Dečje bolnice u Tiršovoj!

Oko 14 sati, na ulazu u Dečju bolnicu u Tiršovoj, srušila se betonska fasada površine 50 kvadrata a od siline udara dim je stizao do trećeg sprata bolnice. Fasada se obrušila u vreme poseta u ovoj ustanovi, a pukom srećom niko nije povređen.

alt
Srušena fasada na ulazu u Dečiju bolnicu u Tiršovoj u Beogradu.
Niko nije poginuo, jer je tako Bog želeo.

- Stajala sam dva metra od mesta gde se obrušila armatura. Bilo je jezivo, još se tresem... Takav udarac, takva silina, mogao je neko da strada. Čulo se samo krckanje u par sekundi, i onda stravičan prasak. Betonski plafon je pao sa visine od čak tri metra. Hvala Bogu, da niko nije povređen - priča uzbuđeno Lidija Milenković, čije dete se leči u Tiršovoj i koja je bila u poseti detetu.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/550462/STRASNO-Srusila-se-betonska-fasada-na-ulazu-Decje-bolnice-u-Tirsovoj

Izvor Blic

Pitamo!

Pitamo Vladu R. Srbije, odnosno Ministra građevine Zoranu Mihajlović!

 1. Šat bi se desilo, da je na ulazu u bolnicu bilo 10 dece sa roditeljima, u trenutku rušenja plafona?
 2. Da li je bezbedno ući u bolnicu?
 3. Molimo, Ministarku Zoranu Mihajlović! Molimo Vas da zamislite, da ste bili Vi na ulazu u bolnicu, u trenutku rušenja fasade.

Šta ovi primeri pokazuju!

Ovi primeri pokazuju: dan am se fasade na objektima raspadaju, da nam se ruše objekti, da nam se ruše plafoni u školama i bolnicama, da moramo da rizikujemo kad ulazimo u neku državnu ustanovu, da ne smemo ući u dečiju bolnicu.

Primer br. 1. pokazuje! Balkon i deo fasade se srušio, zato što onaj ko je vodio ove radove nije bio stručan. Nije bilo odgovornog izvođača radova ( šefa gradilišta ). Zakon o planiranju i izgradnji omogućava da ovakve radove može voditi bilo ko, zato se i ruše fasade, plafoni objekti, zato ginu slučajni prolaznici. ( Da je ova tvrdnja tačna, dokazuje sama fotografija. Ako pažljivo pogledate fotografiju, videt će te sveže prerezanu gredu. To je dokaz, da lice koje je vodilo radove, nema pojma o građevinarstvu. )

Primeri: br. 3. i br 5 pokazuje! Plafon u školi Vučje kod Leskovca i plafon na ulazu u dečiju bolnicu u Tiršovoj u Beogradu, pali su, zato što, onaj ko je vodio ove radove nije bio stručan. Nije bilo odgovornog izvođača radova ( šefa gradilišta ). Zakon o planiranju i izgradnji, omogućava da ovakve radove može voditi bilo ko, zato se i fasade, plafoni i objekti ruše.

Primeri: br. 1, br. 2. i br 4. pokazuje! Našim ulicama nije bezbedno ići, mogu te ostaci fasade povrediti ili ubiti, jer se fasade raspadaju, ruše. Ovde nema mudrovanja i politiziranja. Jednostavno, Vlada R. Srbije mora rešiti ovaj problem, odnosno mora prihvatiti predlog UGIS, čiji predlog rešava ovaj problem. ( Vidi UGIS - ov predlog zakona. )

Napomena! Predlažem roditeljima povređenog učenika P.G. (16), kome je na glavu pao deo fasade, da tuže grad Beograd i da traže oštetu od 10.000.000 dinara. Ovo predlažem, jer želimo da se ovo nikad i nikome ne desi i da uozbiljimo: vlast R. Srbije i vlast grada Beograda.

Ko je kriv za ovo!

Za ovo stanje, kriv je Zakon o planiranju i izgradnji, odnosno krivo je ministarstvo građevina, odnosno kriva je Ministarka Zorana Mihajlović.

Zašto je Ministarka Zorana Mihajlović kriva?

Ministarki Zorani Mihajlović, UGIS je poslao predlog izmena zakona o planiranju i izgradnji, ona to nije prihvatila, i ako naš predlog zakona rešava pomenute probleme.

Šta Vlada R. Srbije treba da uraditi ?

Vlada R. Srbije, treba da prihvati predlog zakona o planiranju i izgradnji, koji je predložilo, Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS.

A UGIS predlaže:

 • Predlažemo da zakon o planiranju i izgradnji obaveže vlasnike objekata da svoje objekte održavaju u tehnički ispravnom stanju. Ako to vlasnik objekta ne uradi, iz bilo kog razloga, onda je to obavezna da uradi lokalna samouprava, o trošku vlasnika objekta. ( Vidi UGIS-ov predlog zakona. )
 • Predlažemo da odgovorni izvođač radova bude obavezan za sve vrste radova i za svaku fazu rada. To znači, odgovorni izvođač radova obavezan je, i kad izvođač radova izvodi radove kao kooperant, i kad se izvode radovi na rekonstrukciji objekta, i kad se izvode na tekućem ili investicionom održavanju. ( Vidi UGIS-ov predlog zakona. )
 • Predlažemo proceduru! Predlažemo da zakon obaveže: investitore, da su obavezni da građevinskoj inspekciji prijave ko im izvodi radove; izvođače radova, da su obavezni da građevinskoj inspekciji prijave kod kog investitora izvode radova; građevinsku inspekciju, da je obavezna da ove informacije objave na web sajtu; odgovorne projektante, odgovorne izvođače radova, nadzorne organe, i druge, da su obavezni da elektronskim putem informišu Inženjersku komoru, kod koga rade i šta rade. a Inženjerska komora je obavezna, da te informacije objavi na web sajtu. ( Vidi UGIS-ov predlog zakona. )
 • Predlažemo da zakon obaveže, komisiju za tehnički pregled objekata i građevinsku inspekciju, da su obavezni da provere, da li je obračunat i plaćen PDV za predmetne radove. ( Vidi UGIS-ov predlog zakona. )

Šta je Vlada R. Srbije uradila!

Umesto da Vlada R. Srbije, prihvati predlog izmena zakona o planiranju i izgradnji, koje je predložilo Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS. Zakona koji bi sprečio: dalje propadanje fasada, padanje plafona, rušenje objekata i omogućio slobodno kretanje ulicom i oslobodio nas razmišljanja, da nam nešto može pasti na glavu.

Vlada R. Srbije donosi pravilnik „Pravilnik o odredbama na koje se ne primenjuju pojedine odredbe Zakona o planiranju i izgradnji. Ovaj pravilnik, ne rešava nikakve probleme, on proizvodi dodatne probleme i haos.

Argumenti – dokazi:

Ministarka Zorana Mihajlović je sa pomenutim pravilnikom omogućila da svako može izvoditi određene radove i ako primeri, Primeri br. 1, br. 3 i br. 5 pokazuju, da je balkon i plafoni u školi i bolnici pali, zato što su nestručna lica rukovodila ovim poslovima i nije bilo nadzornog organa. Umesto da Vlada R. Srbije pooštri propise, koji govore ko može ovakvim poslovima rukovoditi, da se ovakve nesreće ne dešava u budućnosti, ona donosi pravilnik, po kom svako može rukovoditi ovim poslovima.

Ministarka Zorana Mihajlović je pomenutim pravilnikom ponizila inženjere, posredno im smanjila plate, a mnogima dala otkaz. Ministarka je rekla, do 200 m2 ne treba odgovorni izvođač radova, do 400 m2 ne treba nadzorni organ, jer te poslove može raditi svako. To što padaju fasade i plafoni u školama i bolnicama, i što stradaju slučajni prolaznici, to nije važno.

Zbog ovog pravilnik, bez posla će ostati oko 3000 inženjera, a ostalim inženjerima,( bar polovini, 15.000 inženjera ) poslodavci će smanjiti platu.

( Primer: Moj prijatelj, građevinski inženjer, ima licencu Inženjerske komore, ima 55 godina, ostao bez posla, sa zanatlijom, koji izvodi građevinske radove, dogovorio je da mu bude odgovorni izvođač radova za 300 eura mesečno. Zanatlija kad je čuo da je Ministarka Zorana Mihajlović, 27 februara 2015 godine donela pravilnik , po kome nije potreban odgovorni izvođač radova, on je raskinuo dogovor. Zaključak! Ministarka je oštetila mog prijatelja, inženjera sa licencom, za 3.600 eura godišnje. )

Ministarka Zorana Mihajlović sa ovim pravilnikom podstakla je rad na crno. Većina privrednika i investitora će poslove, koje tretira pravilnik, raditi na crno. To znači da će pravilnik omogućiti utaju PDV poreza u iznosu od 80 miliona eura, i utaju doprinosa u iznosu od 46,8 miliona eura. Vlada R. Srbije, smanjila je penzije, da bi uštedela 250 miliona eura, a Ministarka Mihajlović donosi pravilnik koji omogućava utaju od 126,8 miliona eura godišnje. ( Dokaz: Utaja PDV: 200 m2 površina objekta X 400 eur/m2 X 20 objekata god. X 250 grad X 20% PDV= 80.000.000 eura, Utaja doprinosa: 20.000 neprijavljenih rad X 300 mesečna plata X 12 meseci X 0,65 korfic = 46.800.000 eura )

Pročitaj pomenuti pravilnik :

NAŠ SAVET MINISTARKI ZORANI MIHAJLOVIĆ!

alt
Ministarka građevina Zorana Mihajlović

 

Poštovana ministarko Mihajlović!

Predlažem da smenite: savetnike, članove radnih grupa i otpustite određene službenike, jer ne znaju da rade svoj posao. Oni su predložili ovaj pravilnik, koji st Vi doneli, a koji je proizveo pomenutu štetu.

Vaši savetnici i „eksperti u radnim grupama“ nemaju pojma o problemu u oblasti građevinarstva. Oni vam predlažu naopaka rešenja, rešenja koja će vama doneti političku štetu.

Možda, vaši eksperti i članovi radnih grupa, znaju šta rade. Možda oni namerno predlažu ova naopaka rešenja, predlažu loša rešenja da bi Vas i Predsednika Vlade R. Srbije Aleksandra Vučića smenili sa vlasti. Lepo smišljeno!

Poruka inženjerima!

 Pozivam inženjere: Vi koji ste ostali bez posla, kojima je smanjena plata, i koji ne žele da budu ponižavani, morate podignuti glas protiv ove naopake politike.

Napomena!

Znam! Mnogi inženjeri i vlasnici građevinskih firmi reći će! Zašto da se ja angažujem i da platim kad imamo Inženjersku komoru Srbije i Privrednu komoru Srbije? Ovo je njihov posao, njima plaćamo članarinu.

Varate se gospodo inženjeri. Rukovodstvo Inženjerske komore Srbije, ne brani interese inženjera, oni se bore za lične interese.

Da je ova moja tvrdnja tačna, potvrđuje činjenica da nisu digli glas protiv zakona i protiv pravilnika. Da su hteli, da se bore za interese inženjera, oni bi se ponašali kao rukovodstvo Advokatske komore.

Oni bi kritikovali zakon i pravilnik, oni bi napisali predlog Zakon o planiranju i izgradnji, oni bi se u javnosti borili za interese inženjera. Nebi trebalo da UGIS i Privrednici kritikuju zakon i pravilnik i pišu predlog zakona. Jednostavno rečeno, rukovodstvo Inženjerske komore, trebalo je da organizuje i da stane na čelo protesta. Ali nisu!

Predpostavljam da je član radne grupe u ministarstvu građevina, koji su predložili sporni pravilnik neko iz rukovodstva Inženjerske komore Srbije.

Šta je Udruženje građevinskih inženjera - UGIS uradio?

Mi smo napisali 73 člana zakona o planiranu i izgradnji i to poslali nadležnim organima. Ovo smo mi predložili:

Citat!

Legenda:

 • Tekst napisan crnim slovima i ćirilicom, je tekst zakona koji je napisala Vlada R. Srbije.
 • Tekst napisan crvenim slovima i latinicom, je tekst predloga zakona koji je napisala udruženje UGIS.
 • Tekst napisan plavim slovima i latinicom, je obrazloženje predloga.

Одржавање објекта

Власник објекта за који је издата употребна дозвола обезбеђује извођење радова на инвестиционом и текућем одржавању објекта као и редовне, ванредне и специјалистичке прегледе објекта, у складу са посебним прописима.

Predlažemo da se iza člana 229, dodaju novi članovi.

Član 229/1.

Vlasnici objekata i vlasnici u kolektivnim zgradama, obavezni su da redovno vrše tekuće i investiciono održavanje objekata, i da redovno vrše specijalistički pregled objekta.

Ukoliko vlasnici objekata, ne vrše tekuće i investiciono održavanje objekata, ili ga ne vrše kvalitetno, ne vrše specijalističke preglede objekta, nadležni organ koji izdaje odobrenje za gradnju, obavezan je da o trošku vlasnika objekata, angažuje preduzeće ili preduzetničku radnju, koja će uraditi posao, uz obavezu da o svojoj nameri obavesti vlasnike objekata.

Ukoliko vlasnik objekta, ne plati radove iz predhodnog stava, lokalna samouprava, gra, odnosno grad Beograd, mogu staviti teret na nekretninu, u visini radova koji su urađeni po principu prioriteta. Teret za neplaćene radove, može se staviti i na objekat koji već ima teret, jer je obaveza i budućeg vlasnika da održava objekat.

Arhitekta grada, svojim rešenjem nalaže vlasnicima objekata da sprovedu tekuće i investicioni održavanje objekata, određuje u kojim naseljima, koje fasade, krovovi se moraju uraditi, i rukovodi budžetom koji je predviđen ovim članom zakona.

Lokalna samouprava, grad, odnosno grad Beograd, obavezni su da obezbede sredstva za privremeno finansiranje radova, iz stava dva ovo član zakona, u visini od 3% budžeta.

Član 229/2

Pod tekućim održavanjem zajedničkih delova objekta, podrazumeva se održavanje: zajedničkih prostorija, instalacija, liftova, interfona, čišćenje prostora oko zgrade i ono što propiše Arhitekta grada.

Vlasnici stanova, poslovnih prostora, u kolektivnim zgradama, obavezni su da se organizuju i da vrše tekuće  održavanje objekata. Ukoliko to ne urade, u roku od 6 meseci od stupanja ovog zakona na snagu, lokalna samouprava, grad, odnosno grad Beograd, obavezni su da to urade, o trošku vlasnika stanova i poslovnih prostora.

Investiciono održavanje

Član 229/3

Vlasnici stambenih i poslovnih objekata, obavezni su da vrše investiciono održavanje svojih objekata, kao što su krov, oluci, fasada i slično, a vlasnici stambenih ili poslovnih jedinica, koji se nalaze u kolektivnim zgradama, obavezni su da se organizuju i da vrše investiciono održavanje objekta kao što su krov, oluci, fasade, zajednićki instalacije i slično.

Ukoliko vlasnici objekata, iz predhodnog stava, ne vrše investiciono održavanje, ili ga ne vrše kvalitetno, nadležni organ koji izdaje odobrenje za gradnju, obavezan je da o trošku vlasnika objekata angažuje preduzeće ili preduzetničku radnju, da uradi posao, uz obavezu da o svojoj nameri obavesti vlasnike objekata.

Lokalna samouprava, grad. odnosno grad Beograd, obavezni su da obezbede sredstva za privremeno finansiranje radova iz stava dva ovo člana zakona, u visini od 3% budžeta.

Vanredni i specijalistički pregaled

Član 229/4

Organ koji izdaje odobrenje za gradnju, može da naredi specijalistički pregled objekta kad proceni da je to neophodno, o trošku vlasnika objekte.

Vlasnik objekta, kad samoinicijativno vrši specijalistički pregled objekta, obavezan je da pismeno izvesti nadležni organ za izdavanje odobrenja za gradnju o svojoj nameri.

Komisija koja vrši specijalistički pregled objekta, obavezna je da svoj nalaz dostavi nadležnom organu koji izdaje odobrenje za gradnju.

Završen citat!

alt
Fasada u fazi raspadanja!

PRIMER!

Šta ova fotografija pokazuje?

Fotografija pokazuje:

 • Da je fasada propala.
 • Da fasadu treba uraditi.
 • Da je ovo, novi posao za proizvođače građevinskog materijala.
 • Da treba finansijski podržati UGIS i njegov predlog zakona, jer će zakon doneti dosta posla i para proizvođačima građevinskim materijalom i trgovcima.

Obaveze investitora i izvođača radova

alt
Zatvoreno gradilište, građevinska inspekcija.

Član 220/7 

Investitor i izvođač radova, nezavisno jedan od drugog, obavezni su da kod nadležnog organa, za izdavanje odobrenja za gradnju, pismenim ili elektronskim putem prijave radove na : izvođenju, adaptaciji, dogradnji, rekonstrukciji ili održavanju objekata, u roku od 7 dana, pre početka radova.

Investitor prijavljuje ko izvodi radova, a izvođač kod koga izvodi radove.

Predlažemo da se iza člana 239, dodaju novi članovi.

Član 239/1

Građevinski inspektor obavezan je da prekontroliše:

da proveri prijave investitor, ko izvodi radove na : izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji i održavanju objekta i da li su svi podaci upisani,

da proveri prijave izvođača radova, ko izvodi radove na : izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji i održavanju objekta i da li su svi podaci upisani,

da prilikom kontrole na gradilištu, obavezno uzme sledeće podatke: koje preduzeće odnosno preduzetnik stvarno izvodi radov, ako radove izvodi kooperant, uzeti njegove podatke, u zapisnik uneti tačan naziv, adresu i PIB,

da prilikom kontrole na gradilištu, obavezno uzme podatke, ko je odgovorni izvođač radova, ukoliko radove izvodi kooperant, uzima podatke ko je odgovorni izvođač radova za koperantske radove, ko je projektant, ko je nadzorni organ,

građevinski inspektor obavezan je da izađe na lice mesta, po prijavi zainteresovane strane, da sačini zapisnik o činjeničnom stanju ( Inspektor u zapisnik obavezno unosi: ime investitora, ime izvođača radova, ime odgovornog projektanta, ime odgovornog izvođača radova, ime nadzornog organa i imena radnika koji su zatečeni na gradilištu, i da te informacije prosledi nadležnim organima. ). Ukoliko inspektor ne izađe na lice mesta-gradilište, po prijavi zainteresovane strane, u roku od 24 časa, pretpostavljeni građevinskom inspektoru ( njegov šef ), mora inspektora opomenuti opomenom pred dobijanje otkaza, a ukoliko napravi dva propusta, pretpostavljeni je obavezan da mu uruči otkaz,

građevinski inspektor, kontroliše i primenu zakona o zaštiti na radu iz oblasti građevinarstva. Ministarstvo građevine, uz pomoć Inženjerske komore Srbije, organizuje stručne seminare iz oblasti zaštite na radu, za građevinske inspektore. ( Ako odgovorni izvođači radova, poznaju zakon o zaštiti na radu i primenjuju ga, onda ga poznaju i građevinski inspektori ),

da o svojim nalazima informiše: svog pretpostavljenog, a e-mejlom obaveštava Inženjersku komoru Srbije ( ko je odgovorni: izvođač radova, projektant i nadzor ), nadležne državne inspekcije ( poresku policiju, inspekciju rada, inspekciju zaštite od požara itd, )

Ukoliko inspektor utvrdi, kršenje ovog zakona od strane investitora, izvođača radova ili drugog subjekta, obavezan je da podnese prekršajnu prijavu, kod nadležnog suda, protiv učinioca.

Građevinski inspektor ima pravo, da svako lice legitimiše, koje se nađe na gradilištu, u trenutku njegove inspekcije.

Član 239/2

Građevinska inspekcija, obavezana je da evidenciju o izvođenju radova, stavi na sajt sa svim podacima o investitoru, izvođaču radova, projektantu i nadzornom organu. ( Uvođenjem ovakvog rešenja, ukinula bi se potrebu da građevinska preduzeća prijavljuju gradilište inspekciji rada i inspekciji zaštite na radu. )

Član 239/3

Investitor-vlasnik objekta, bit će kažnjen sa, minimum 50.000 dinara pa do 30% od predračunske vrednosti radova ( koji se izvode ), ako poveri izvođenje radova preduzeću-preduzetničkoj radnji, koja nije registrovana za obavljanje predmetnih radova i ako ne prijavi građevinskoj inspekciji ko izvodi radove.

Ukoliko preduzeće odnosno preduzetnička radnja, ne prijavi građevinskoj inspekciji, kod kog investitora izvodi radove, kazniti će se sa minimum 50.000 dinara, pa do 30% od predračunske vrednosti radova koje izvodi.

Pojedinačna lica ili organizovane grupe maistora-radnika, koji izvodi radove, a nema registrovano preduzeće-radnju za obavljanje tih poslova, kazniti će se sa minimum 50.000 dinara, pa do 30% od predračunske vrednosti radova koji se izvode.

Član 239/4

Ako građevinski inspektor, u vršenju svog posla, zloupotrebi svoj službeni položaj, neopravdano optuži preduzeće, preduzetničku radnju, prikrije činjenično stanje i slično, a to potvrdi sudija za prekršaje svojom presudom, pretpostavljeni je obavezan da mu da otkaz, i da mu zabrani rad u državnim organima R. Srbije u trajanju od 5 godina.

Član 239/5

Investitor, odnosno vlasnik objekta, obavezan je da prijavi, građevinskoj inspekciji, ko mu izvodi radove na: izgradnji, rekonstrukciji, adaptaciji i održavanju, pismenim putem ili elektronskom poštom. ( U prijavi obavezno uneti sledeće podatke: ime firme, adresa, PIB i ime odgovorne osobe za radove i kontakt telefon ),

Član 239/6

Ministar građevina propisuje obrazce, organizaciju dokumentacije, i obaveštavanja.

Ko izdaje certifikat ?

GRAĐEVINSKA KOMORA

alt
Privredna komora Srbije. Da li Srbija ima privredu?

Član 220/8

Sertifikat, da je preduzeće ili preduzetnička radnja, sposobna da izvede određene radove, izdaje Građevinska komora Srbije, koja je u sastavu reformisane Privredna komora Srbije, na predlog registrovanog i ovlašćenog strukovnog udruženja.

Nadležno ministarstvo i Građevinske komora Srbije, napravi će pravilnik koji će propisivati uslove, koje moraju ispunjavati strukovna udruženja, koja se kandiduju za izdavanje preporuke za izdavanje sertifikata.

Ministarstva građevina, kontroliše strukovna udruženja koja izdaju preporuke za izdavanje sertifikate.

Preporuku za dobijanje Sertifikat, da je preduzeće ili samostalna radnja sposobno da uradi određene poslove, može izdavati samo strukovno udruženje i to samo svojim članovima ,

Sertifikat mora da sadrži precizan opis poslova, za šta je preduzeće, samostalna radnja osposobljena da radi, i važi godinu dana.

Član 220/9

Građevinska komora Srbije, pravi jedinstveni registar na nivou R. Srbije, preduzeća odnosno radnji koji su dobili certifikat za izvođenje radova, i ti podatci moraju biti objavljeni na web sajtu.

Minimum podataka koji moraju biti objavljeni su:

 • pun naziv preduzeće odnosno radnje,
 • puna adresa,
 • PIB,
 • kopiju Certifikata, njen broj i opis za šta je dobijen certifikat
 • Imena odgovornih izvođača radova i brojevi licenci,

Uslovi za izdavanje preporuke za izdavanje sertifikata

Član 220/10

Minimum uslova, koji su potreban da bi strukovno udruženja steklo pravo da izdaje preporuke, za izdavanje sertifikat preduzećima odnosno radnjama za izvođenje radova su:

 • da uspostavi i uredno vodi evidenciju svojih članova;
 • da formira tročlanu komisiju, koja izdaje i kontroliše preporuka za izdavanje sertifikata. Dva člana komisije, imenuje rukovodstvo udruženja a trećeg imenuje Građevinska komora;
 • da obezbedi svojim članovima, da na       web sajtu udruženja, javnosti prestavi preduzeće, radnju sa svim bitnim podacima. Minimum podataka koji moraju biti objavljeni na web sajtu su : puni naziv firme, puna adresa, kontakt telefon, broj sertifikat, i ono što odredi Građevinska komora;
 • da omogući da: investitor, poslovni partner, inspekcija i RUJP da na sajtu objave pismene primedbe, na rad preduzeća, preduzetničke radnje. Sve ove podatke udruženje evidentira, i objavljuje po uputstvu Građevinske komore;
 • da ukoliko preduzeće ili preduzetnička radnja, duguje svojim poveriocima više od : mali poslovi 50.000 , srednji poslovi 500.000 i veliki poslovi 1.500.000 EURA ( a to su udruženju prijavili poverioci ), u tom slučaju komisija koja izdaje sertifikat, obavezna je da u sertifikat unese da je to preduzeće, preduzetnička radnja, ima dug prema svojim poveriocima u iznosu...( navesti tačan iznos );
 • da u slučaju, kad preduzeće ili preduzetnička radnja, pristupi drugom strukovnim udruženju, to udruženje obavezno je da sve podatke preuzme od predhodnog udruženja, proveri ih, i da ih priključi svojim podacima;
 • da za članovi komisije, koji izdaju i kontrolišu sertifikate, predvidi obavezu da oni snose moralnu i materijalnu odgovornost za navode u sertifikatu..

Član 220/11

Ministarstvo građevina, formira svoju nezavisnu komisiju, koja kontroliše izdavanje sertifikata, a u slučaju zloupotrebe, preduzima odgovarajuće mere, a one su:

 • oduzima sertifikat preduzeću, preduzetniku;
 • zabranjuje rad članovima komisije, koji su izdali sporni sertifikat, u trajanju od 4 godine,
 • pismeno obaveštava oštećenu stranu, da može pokrenuti postupak kod nadležnog suda, protiv članova komisije i preduzeća, preduzetnika , zbog izdavanja sertifikata, suprotno ovom zakonu i
 • pokreće disciplinski postupka, protiv rukovodstva udruženja, pred nadležnom komisijom u Građevinskoj komori Srbije.

Organi Graditeljske komore

Član 220/12

Građevinska komora Srbije je pravno lice, sa sedištem u Beogradu, osnovana Zakonom o planiranju i izgradnji, sa ciljem stvaranja jednakih uslova za razvoj preduzeća i preduzetništva, koji se bave: izgradnjom, rekonstrukcijom, adaptacijom i održavanjem građevinskih objekata.

Članovi Građevinske komore su preduzeća i preduzetničke radnje koje se bave izvođenjem: građevinskih, mašinskih, elektro radovima, projektovanjem i pružanju zanatskih usluga.

Građevinska komora je organizovana po sekcijama, a one su:

 • Sekcija velikih preduzeća,
 • Sekcija srednjih preduzeća,
 • Sekcija malih preduzeća odnosno preduzetnika, koji imaju minimum jedno lice stalno zaposleno, sa važećom licencom i
 • Sekcija zanatlija.

Sekcije su sastavljene od strukovnih udruženja - podsekcija, koje rade po pravilima strukovnih sekcija, odnosno po pravilima Građevinske komore.

Član 220/13

Organi Građevinske komore su:

 • Skupština,
 • Upravni odbor koji broji 9 članova ( predsednik, potpredsednik, predsednici matičnih sekcija i 3 predstavnika Ministarstva građevina )
 • Nadzorni odbor i
 • Predsednik.

Svaka sekcija bira svoje predstavnike u skupštinu, s tim da ni jedna sekcija ne može imati manje od 15%, ni više od 35% svojih predstavnika u skupštini, i mora zadovoljiti teritorijalni kriterijum, odnosno da predstavnici budu sa cele teritorije R. Srbije.

Član 220/14

Građevinska komora obavlja sledeće poslove:

 • Utvrđuje pravila za dobijanje određenog sertifikata,
 • Formira stručne komisije, za izdavanje sertifikata ( Komisija ima 3 člana i to: 1 člana daje Graditeljska komora, 1 člana daje matična sekcija i 1 člana daje strukovno udruženje )
 • Izdaje sertifikate preduzećima, preduzetnički radnjama i zanatlijama za izvođenje određenih radova,
 • Utvrđuje pravila za formiranje strukovnih udruženja-podsekcija,
 • Kontroliše izdavanje sertifikata,
 • Vodi evidenciju članova i izdatih sertifikata,
 • Vrši medijaciju, u slučaju sporova između svojih članova,
 • Organizuje stručno usavršavanje, vlasnika preduzeća i preduzetnika,
 • Organizuje stručne seminar, okrugle stolove, o problematici u građevinarstvu, i predlaže rešenja, kako te probleme rešiti,
 • Prestavlja preduzeća i preduzetničke radnje, na web sajtu Graditeljske komore itd. 

JAVNE NABAVKE

Priprema i sprovođenje javne nabavke

Član 220/15

Pripremu javne nabavke mora da vrši lice koje poseduje važeću, odgovarajuću izvođačku licencu, izdatu od Inženjerske komore Srbije.

Predmer i predračun radova na tekućem održavanju, adaptaciji, rekonstrukcije, gde nema projekta, mora da radi lice koje ima važeću, odgovarajuću izvođačku licencu, izdatu od Inženjerske komore Srbije.

Većina članova komisije za javnu nabavku mora da ima važeću, odgovarajuću izvođačku licencu, izdatu od Inženjerske komore Srbije.

Predsednik komisije za javnu nabavku može biti lice koje poseduje važeću, odgovarajuću izvođačku licencu, izdatu od Inženjerske komore Srbije.

Dodela posla u postupku javne nabavke

Član 220/16

Poslovi koji se dodeljuju u postupku javnih nabavki, svih oblika i vrednosti javne nabavke, mogu se dodeliti preduzećima, preduzetnicima koji ispunjavaju uslove predviđene ovim zakonom a to su:

 • Da poseduju sertifikat Građevinske komore, da taj posao mogu kvalitetno uraditi.
 • Da ima stalno zaposleno lice, koje ima važeću i odgovarajuću izvođačku licencu, izdatu od Inženjerske komore Srbije.

U slučaju kad preduzeće, preduzetnik nema stalno zaposleno lice sa odgovarajućom licencom, obavezno je preduzeće, preduzetnik da priloži ugovor o poslovnoj saradnji, sa licem koje ima važeću, odgovarajuću licencu, izdatu od strane Inženjerske komore Srbije. U ovom slučaju, preduzeće, preduzetnik mora priložiti i dokaz, da je u prethodnoj godini, platio licu sa kojim ima ugovor o poslovnoj saradnji, minimum 3 bruto lična dohotka, u iznosu koji propisuje Inženjerska komora Srbije.

Da u zadnjih godinu dana nije bilo u blokadi duže od 7 dana i da iznos blokade nije veći od 5% procenjene javne nabavke, na koju konkuriše.

Posao javne nabavke može se dodeliti preduzeću, preduzetniku do visine ostvarene a ne podignute dobiti u prošloj godini pomnožene sa 10 ( deset ).

U slučaju kad na posao javne nabavke konkurišu preduzeća, preduzetnici organizovani u konzorcijum, obavezni su da prilože dokaz da su u prethodnoj godini preko konzorcijuma ostvarili 20% svog ukupnog prihoda.

Obrazloženje ovog predloga !

Predloženi i sadašnji zakon o planiranju i izgradnji podstiče kriminal i korupciju u sistemu javnih nabavki i diskriminiše male preduzetnike, koji su u sistemu PDV - a.

Za ovu tvrdnju navodimo primere iz prakse !

Primer iz Bečeja !

U 3 javne nabavke male vrednosti ( mala nabavka je od 400.000 do 3.000.000 dinara ), koje su raspisane u Bečeju rađene su sledeće nelogičnosti !

 1. Predmer i predračun radova za građevinske radove, radili su domari !
 1. Članovi komisije, javne nabavke za građevinske radove, bili su: domar, knjigovođa i pravnik. Ni u jednoj komisiji javne nabavke za građevinske radove, nije bilo lice građevinske struke.
 1. Preduzetnik koji je dobio posao, otvorio je preduzetničku radnju u maju 2013 god, a javna nabavka raspisana je u junu 2013 god.
 1. Ni na jednom pomenutom poslu, investitor nije tražio odgovornog izvođača radova sa važećom odgovarajućom licencom.
 1. Na svim pomenutim poslovima, diskriminisani su preduzetnici koji su u sistemu PDV poreza. ( Primer ! Poredimo Preduzetnika br 1, koji je u sistemu PDV poreza i Preduzetnika br 2, koji nije u sistemu PDV poreza. Ovom analizom dolazimo do nelogičnog zaključka, da država favorizuje one koji joj ne plaćaju porez. Dokaz: Primer 1. Preduzetnik br 1, koji je u sistemu PDV poreza, da ponudu od 5.000.000 din bez PDV i kad na to doda PDV porez, koji je 20%, njegova ponuda sa PDV porezom izađe 6.000.000 din. Primer 2. Preduzetnik koji je van sistema PDV poreza, za isti posao da ponudu bez PDV u iznosu od 5.900.000 dinara, kad na to doda svoj PDV porez, koji je 0 u njegovom slučaju, njegova cena sa PDV porezom je 5.900.000 din. Ovde se jasno vidi, kad se porede ponude bez PDV, Preduzetik br 1 je jeftiniji od preduzetnika br 2, koji nije u sistemu PDV za 900.000 dina, a kad se porede ponude sa uključenim PDV porezom, na osnovu koje se odlučuje, ko dobije posao, onda je preduzetnik br 2 jeftiniji za 100.000 dinara. )

Na sve ove nelogičnosti, ja sam se žalio i dobio odgovor da je sve po zakonu. Ako je sve ovo po zakonu, onda zakon ne valja i zato predlažemo ove izmene.

alt
Inženjerska komora Srbije. Zašto Inženjerska komora, ne štiti interese inženjera?

 

Član 263/3

Članovi inženjerske komore ( nosioci licenci ) obavezni su, da u elektronskom obliku, blagovremeno ( u roku od 5 dana od nastanka promene ) obaveste komoru: gde su stalno zaposleni, na kom objektu su odgovorni izvođači radova, odgovorni projektanti, nadzorni organi, članovi komisije za tehnički pregled i gde rade specijalistički pregled objekta.

Oni članovi komore, koji ne poštuju ovaj član zakona, stav jedan, i blagovremeno ne prijavljuju gde i šta rade, disciplinska komisija, obavezna je da ih kazni novčanom kaznom u iznosu od 5 članarina i opomenom.

Inženjerska komora Srbije, obavezna je, da na web sajtu komore, stavi podatke iz stava jedan ovog člana zakona.

Podaci na web sajtu, moraju biti ažurirani u roku od 5 dana.

 

I ovom prilikom, moramo podsetiti na:

Novog zapošljavanja radnika, većih plata i penzija, nema bez domaće industrijske proizvodnje.

Domaće industrijske proizvodnje, nema bez domaćeg kupca tih proizvoda.

Bez novih zakona, nema domaće industrijske proizvodnje.

Kupujmo domaće!

alt
Kupujmo domaće! Samo ako budemo kupovali domaće proizvode, možemo obezbediti: veće zapošljavanje, veće plate, veće penzije, bolju zdravstvenu zaštitu, itd. Kupovinom domaćih proizvoda, pomažemo sebi i Srbiji!
 

Ko vodi akciju, Kupuj domaće ?

Nažalost niko!

Akciju, Kupujmo domaće, vodi udruženje Privrednici Srbije. Da je sreće i pameti, ovu akciju bi vodila Vlada R. Srbije, Privredna komora Srbije i svi sindikati.

Ako oni to ne smeju da vode akciju „Kupujmo domaća“, mogu nama da plate, da agresivno i stalno vodimo ovu akciju po svim medijima.

TOLIKO OD NAS!!! 

SAD STE VI NA REDU!!!!!

Dignite i Vi glas protiv: neznanja, neodgovornosti, bezidejnosti, bahatosti, sujete, protiv iseljavanja. Pomozite ovu borbu!!!

Kako, Vi možete pomoći ovu borbu?

Možete pomoći, tako što će te:

 1. Napisati neki projekat koji nudi rešenje nekog problema, a mi će mo taj projekat objaviti na našem sajtu!!!
 2. Ovaj projekat poslati prijatelju i poznaniku!!!
 3. Reklamirati na sajtu Privrednici Srbije!!!
 4. Donirati Udruženje građevinskih inženjera Srbije-UGIS ( Pogledajte web stranicu: https://www.privrednicisrbije.rs/o-nama.html )

 

Sa poštovanjem !

 

  • Predsednik UGIS i
  • Predsednik udruženja Privrednici Srbije
  • Ing Vujanović Živojin
Kont.tel. 069-155-41-22

 

 

580b57fcd9996e24bc43c528

twitter-640x330

Mailing lista
Ulaz za članove

Baner1

 

 

Baner2

 

 

Baner3

 

 

baner1

 

 

Baner1

 

 

banerg

 

 

Baner3

 

 

vlasina