altalt

Projekat br. 2.

Kako „Zakon o planiranju i izgradnji" proizvodi kriminal, korupciju i uništava građevinsku privredu ?

Ovaj projekat pokazuje, koliko je loš važeći Zakon o planiranju i izgradnji, koliko je loš Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji, koliko je neznanje zakonopisca, koliki kriminal i korupciju proizvode ovi zakoni, i kako ovi zakoni uništavaju građevinsku privredu. Ovaj projekat, takođe nudi rešenje. Kako ove probleme rešiti.

Ovaj projekat! Projekat br. 2. Kako „Zakon o planiranju i izgradnji" proizvodi kriminal, korupciju i uništava građevinsku privredu, i projekat Primedbe i predlozi na Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji, poslali smo: Predsedniku Vlade R. Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi R. Srbije, Ministru građevina Zorani Mihajlović, Ministru privrede Dušanu Vujoviću i Predsedniku R. Srbije Tomislavu Nikoliću.

Poštovani gospodine Predsedniče!

Vi ste u predizbornoj kampanji pozvali građane, koji znaju i imaju ideje, kako rešiti određene probleme, da Vam pomognu u borbi za bolju i srećniju Srbiju. Tražili ste najbolje ideje! Tražili ste najbolja rešenja! Tražili ste najbolje kadrove!

Vi se, borite protiv kriminala i korupcije, borite se za otvaranje novih radnih mesta, borite se za poresku disciplinu. Vi se borite, za sve ovo što smo naveli, a Ministarstvo građevina predlaže zakon koji: podstiče razvoj kriminala i korupcije, podstiče utaju PDV poreza, podstiče rad na crno. Predlaže zakon koji uništava građevinsku privredu.

Udruženje građevinskih inženjera Srbije - UGIS i udruženje Privrednici Srbije, nije moglo da trpi neodgovornost i ne znanje vladinih službenika. Mi smo napisali 72 člana zakona, Zakon o uređenju prostora i izgradnji, i taj naš predlog poslali Ministarstvu građevina, Inženjerskoj komori Srbije i rukovodstvu Privredne komore Srbije.

Nažalost, Ministarstvo građevina, nije uvažilo interese malih i srednjih privrednika. Nije prihvatilo naše predloge, već je ostalo kod svog predloga zakona. Zakona koji će uništiti građevinsku privredu.

Službenici ministarstva građevina su toliko sujetni, da nisu hteli da nas pozovu na sastanak, da im usmeno objasnimo naše primedbe i predloge. I ako smo napisali 72 člana zakona.

Pošto zakonopisac i nadležno ministarstvo, nisu hteli da čuju za probleme inženjera, i privrednika građevinske privrede. Mi Vam, Predsedniku Vlade R. Srbije, šaljemo ovaj projekat: "Primedbe i predlozi na zakon o uređenju prostora i planiranju" sa molbom da ga pažljivo pročitate.

Pošto projekat „Primedbe i predlozi na zakon o uređenju prostora i planiranju" ima 35 stranica, mi će mo, u daljem tekstu, u skraćenoj verziji prikazati naše primedbe i predloge.

Pokazati će mo:

Šta predlaže Vlada R. Srbije?
• A šta predlaže, Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS?

alt

Razrada projekta!

Vlada R. Srbije, odnosno Ministarstvo građevinarstva, napisalo je „Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji", koji je gori od postojećeg zakona o planiranju i izgradnji. Ovaj nacrt zakona, ako se usvoji, dokrajčiti će građevinsku privredu, koja je već na kolenima.

Postojeći zakon i predloženi nacrt zakona, uništava građevinsku privredu, tako što:

• podstiče sivu ekonomiju, odnosno podstiče rad na crno,
• podstiče utaju PDV poreza,
• favorizuje strane kompanije,
• vrši diskriminaciju malih i srednjih građevinskih preduzeća, podstiče na kriminal i korupciju, ( Postojeći zakon primorava poštene preduzetnike, da i oni, zbog opstanka svoje firme, u poslovima javne nabavke nude mito direktorima JP i političarima. Da bi političari, kad zatreba, vlasnike građevinskih preduzeća hapsili. ( Vidi dole prikazan primer ! )
• i ne nudi nove poslove građevinskoj operativi.

Da bi građevinska operativa sačuvala postojeća radna mesta, i otvorila nova radna mesta. Potrebno je izgraditi sistem, koji će obezbediti posao građevinskoj operativi. Odnosno, potrebno je da Vlada R. Srbije usvoji i realizuje, ovaj naš projekat „ Primedbe i predlozi na nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji".

Da bi građevinska operativa, imala posla. Potrebno je izgraditi privredni sistem, koji će proizvoditi investitore.

Da bi se proizveli investitori, potrebno je da vlada R. Srbije, usvoji i realizuje Projekat br. 1 „Kako zakonom podsticati izvoz" koji se nalazi na sajtu Privrednici Srbije, na web adresi: http://www.privrednicisrbije.rs/projekti-i-ideje/267-kako-zakonom-podsticati-izvoz-.html  , i
da usvoji, realizuje Projekat br. 3 „Kako država da pomogne razvoj domaće proizvodnje" koji se nalazi na sajtu Privrednici Srbije.

Šta predlaže: Vlada R. Srbije,
a šta predlaže, Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS?

1. Vlada R. Srbije, najavljuje smanjenje plata za 10%, koje su i onako male, a istovremeno donosi zakon o uređenju prostora i planiranju, koji omogućava utaju PDV poreza.

Važeći zakon dozvoljava, da investitor organizuje izvođenje radova sa grupama majstora, koji nisu registrovani i ne poseduju potrebno znanje i iskustvo. Na ovaj način, zakonopisac, odnosno Ministar građevina, rukovodstvo Inženjerske komore Srbije i rukovodstvo Privredne komore Srbije, uništavaju mala preduzeća i preduzetničke radnje. Inženjerima uzimaju poslove, pomažu utaju PDV poreza, drugih poreza i doprinosa. Važeći zakon omogućava, utaju PDV poreza u iznosu od 300 do 500 miliona eura godišnje. ( Vidi projekat.Utaju PDV poreza, koju omogućava zakon o planiranju i izgradnji,koji se nalazi na sajtu Privrednici Srbije, na web adresi:  http://www.privrednicisrbije.rs/projekti-i-ideje/171-utaja-pdv-poreza-koju-omoguava-zakon-o-planiranju-i-izgradnji.html )

Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS, predlaže zakonsko rešenje, koje će sprečiti utaju PDV poreza.

Mi predlažemo, rešenje koje će sprečiti utaju PDV poreza. Odnosno predlažemo, član zakona, koji obavezuje građevinsku inspekciju i komisiju za tehnički pregled objekata, da kontroliše, da li je plaćen PDV porez. ( Vidi naš predlog zakona, deo „ Komisija za tehnički pregled objekata" i deo „Obaveze građevinskog inspektora")

alt

2. Vlada R. Srbije, kaže da se bori, za svako radno mesto, a donosi zakon koji stimuliše rad na crno. A vlasnicima objekata, dozvoljava da ne vode brigu o svojim objektima, tako da neki postaju opasnost po slučajne prolaznike.

• Postojeći zakon, i predloženi nacrt zakona, omogućava, da vlasnici objekata, ne moraju da vode nikakvu brigu o tehničkoj ispravnosti i vizuelnom izgledu, svojih objekata. Pojedini objekti su u takvom stanju, da su postali opasnost za svoju okolinu. Podsećam vas na nesreću, na samo-rušenje betonske - balkonske ploče u Novom Beogradu. Balkonska - betonska ploča, teška nekoliko tona, pala je sa četvrtog sprata na trotoar, samo zahvaljujući Bogu, u tom trenutku, na balkonu i trotoaru nije bilo nikog, pa nije niko stradao. Za ovu nesreću, i mnoge druge koje su se desile, i gde je bilo ljudskih žrtava, kriv je Zakon o planiranju i izgradnji. Odnosno krivi su oni koji su predložili, podržali i usvojili ovakav zakon. ( Vidi naš predlog zakona, deo „ Održavanje objekata „ )

Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS, predlaže zakonsko rešenje, koje će obezbediti više posla građevinskoj operativi i naterati, vlasnike objekata, da o svoje objekte, drže u tehnički ispravnom stanju.

Mi predlažemo, članove zakona, koji će obezbediti više posla: građevinskoj operativi, proizvođačima građevinskog materijala, i trgovcima građevinskim materijalom. Naš predlog obezbeđuje, novo zapošljavanje, veće plate, i već prihod državi od poreza i doprinosa.

Predlažemo, da se zakonom obavežu, svi vlasnici postojećih objekata, da svoje objekte održavaju u tehnički ispravnom stanju. Fasade objekata, da održavaju u skladu sa novim propisima, u smislu energetske efikasnosti, i da fasade budu vizuelno lepe.

 

Ukoliko, vlasnici objekata, neće da održavaju svoje objekte na zakonom propisan način, iz bilo kog razloga, onda je obavezna je opština, odnosno grad, da to uradi o trošku investitora. Opština, odnosno grad, obavezni su, da za ove namene izdvoji 3% budžeta. ( Vidi naš predlog zakona, deo „Održavanje objekata" i projekte : Fasade se ruše a vlast ćuti, koji se nalazi na sajtu Privrednici Srbije, na web adresi: http://www.privrednicisrbije.rs/projekti-i-ideje/170-fasade-se-ruse-a-vlast-uti.html i Siromašni, a rasipamo toplotnu energiju, koji se nalazi na sajtu Privrednici Srbije, na web adresi: http://www.privrednicisrbije.rs/projekti-i-ideje/169-siromani-a-rasipamo-toplotnu-energiju.html

alt

3. Vlada R. Srbije, kaže da se bori za razvoj domaće građevinske operative. Kaže, da se bori protiv nelojalne konkurencije, kriminala i korupcije. A donosi zakon koji to sve omogućava.

Važeći zakon, favorizuje strane kompanije. Favorizujući strane kompanije, zakon oduzima svaku šansu – nadu, da se naše kompanije vrate na svetsko tržište, odnosno da se vrate na pozicije iz 1989 godine. Takođe, postojeći zakon omogućava, da vlasnici građevinskih preduzeća, ( koja rade za državu) svoje preduzeće, planski odvedu u stečaj. Cenu takvog stečaja, plaćaju naši privrednici, naši radnici i poreski obveznici. ( Slučaj Francuskog, građevinskog preduzeća Intermost. Preduzeće je otišlo u planski stečaj, a tu cenu su platili naši: privrednici, radnici i poreski obveznici.).

Takođe, postojeći zakon podstiče: nelojalnu konkurenciju, korupciju i kriminal. Zakon omogućava, da građevinske poslove, koji se dobijaju putem javne nabavke, dobijaju preduzeća, koja se nikad nisu bavila tim poslom, i nemaju potrebno znanje i iskustvo. Često se dešava, da građevinske poslove dobiju preduzeća, koje se nikada nisu bavila građevinskim poslom. ( Vidi naš predlog zakona, deo „ Građevinska komora „ i deo „Javne nabavke" )

Pitam Vladu R. Srbije?

Ovde se nameće logično pitanje! Zašto bi neko gradio, stabilno građevinsko preduzeće, zapošljavao radnike, plaćao poreze i doprinose? Kad država omogućava, političarima, da poslove koji se dobijaju putem javne nabavke, dodele svojim prijateljima. I ako, ti njihovi prijatelji, nemaju potrebno znanje, iskustvo i opremu. Ovaj kriminal i korupciju, omogućavaju ovakvi zakoni, koji su nedorečeni i neprecizni. Izgleda, da se namerno donose ovakvi zakoni, da bi političari mogli, da dele poslove svojim partijskim drugovima!.

Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS, predlaže zakonsko rešenje, koje će sprečiti: favorizovanje stranih građevinskih kompanija, pojavu nelojalne konkurencije, i pojavu, kriminala i korupcije.

Mi predlažemo, osnivanje Građevinske komore, koja će raditi u okviru reformisane privredne komore Srbije. Građevinska komora, izdavati će sertifikate, preduzećima i preduzetnicim, koji se bave građevinarstvom.

Predlažemo da svi privrednici, koji posluju u oblasti građevinarstva, moraju imati važeći sertifikat, izdat od strane Građevinske komore. To znači da bi i vodoinstalater, ako je on najmanja organizaciona jedinica u oblasti građevinarstva, pa do Energoprojekta, ako je on najveće preduzeće u oblasti građevinarstva, morali imati sertifikat, izdat od strane Građevinske komore, na predlog strukovnog udruženja, odnosno sekcije. ( Vidi naš predlog zakona, deo „ Građevinska komora" koji se nalazi na sajtu Privrednici Srbije, na web adresihttp://www.privrednicisrbije.rs/aktuelno/255-primedbe-i-predlozi-na-zakon-o-ureenju-prostora-i-izgradnji.html  i http://www.privrednicisrbije.rs/aktuelno/256-primedbe-i-predlozi-na-zakon-o-ureenju-prostora-i-izgradnji-drugi-deo.html )

Mi predlažemo, član zakona, koji obavezuje svakog investitora, da prijavi građevinskoj inspekciji, koja firma izvodi radove na njegovom objektu. Izvođače radova, obavezujemo, da građevinskoj inspekciji, prijavi kod kog investitora izvodi radove. A građevinsku inspekciju, obavezujemo, da to stavi na web sajt građevinske inspekcije.

Ovakva procedura, sprečiti će rad na crno. Odnosno, sprečava investitore da angažuju grupe majistora, koji nemaju registrovano preduzeće, odnosno preduzetničku radnju, da obavljaju određene poslove. ( Vidi naš predlog zakona, deo „ Prava i dužnosti građevinske inspekcije" i vidi projekat : Rad na crno, ubija male privrednike u građevinarstvu, koji se nalazi na sajtu Privrednici Srbije, na web adresi:http://www.privrednicisrbije.rs/projekti-i-ideje/173-rad-na-crno-ubija-male-privrednike-u-graevinarstvu.html  )

Mi predlažemo, član zakona, koji obavezuje nosioce licenci, da svaki posao, koji rade, kao odgovorni izvođač radova, kao odgovorni projektant, kao odgovorni nadzorni organ i kao član komisije za tehnički pregled, prijave Inženjerskoj komori Srbije. Inženjersku komoru Srbije, obavezna je, da to objavi na svom sajtu.

Propisujući ovakvu proceduru, mi sprečavamo kriminal u ovoj oblasti. Odnosno, sprečavamo pojedine inženjere, da svojim potpisom i pečatom, overavaju poslove, koje u stvarnosti nisu radili.

Praksa pokazuje, da su pojedini inženjeri, overili građevinske dnevnike i građevinske knjige, i ako nikad nisu videli te objekte. Pojedini inženjeri, bili su odgovorni izvođači radova, istovremeno u Subotici, Beogradu, Nišu i Užicu, ili su istovremeno radili i po 50 projekata. ( Vidi naš predlog zakona, deo „ Inženjerska komora Srbije")

alt

4. Vlada R. Srbije, planira da od oktobra 2014, smanji penzije, koje su i onako male.. Vlada planira smanjenje penzija, a zadržava zakon, koji omogućava ne plaćanje PDV – a i diskriminaciju malih privrednik, koji su u sistemu PDV-a.

• Zakon o PDV, stavlja privrednike, koji su van sistema PDV, u povlašćen položaj, u odnosu na one koji su u sistemu PDV. Diskriminaciju privrednika, koji su u sistemu PDV poreza, dokazujemo kroz sledeći primer.

Primer !

Poredimo Preduzetnika br 1, koji je u sistemu PDV poreza i Preduzetnika br 2, koji nije u sistemu PDV poreza !

Preduzetnik br 1, koji je u sistemu PDV poreza, da ponudu za određene radove u iznosu od 5.000.000 din, bez PDV, i kad na to doda PDV porez, koji je 20%, njegova ponuda, sa PDV porezom izađe 6.000.000 din.

Preduzetnik br 2, koji je van sistema PDV poreza, za isti posao, da ponudu bez PDV u iznosu od 5.900.000 dinara, kad na to doda svoj PDV porez, koji je u njegovom slučaju 0 (nula ), njegova cena sa PDV porezom je 5.900.000 din.

Ovde se jasno vidi, kad se porede ponude bez PDV poreza, Preduzetnik br 1, je jeftiniji od preduzetnika br 2, za 900.000 dina. A kad se porede, ponude sa uključenim PDV porezom, na osnovu koje se odlučuje, ko dobije posao. Onda je Preduzetnik br 2, jeftiniji za 100.000 dinara. Ovom analizom, zaključujemo! Država favorizuje, one koji joj ne plaćaju porez, a kuka da nema para za penzije.

Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS, predlaže Vladi R. Srbije, da donese zakon, koji će obavezati, sve privredne subjekte, bez izuzetka, da su obavezni plaćati PDV porez.

Predlažemo Vladi R. Srbije, da prihvati naš predlog. Mi predlažemo, da svi privrednici plaćaju PDV porez, bez izuzetka. ( Vidi projekat.KAKO SRBIJU IZVUĆI IZ EKONOMSKE KRIZE ?, deo Zakon o porezima, koji se nalazi na sajtu Privrednici Srbije, na adresi http://www.privrednicisrbije.rs/projekti-i-ideje/254-kako-srbiju-izvui-iz-ekonomske-krize-.html  )

alt

5. Vlada R. Srbije, kaže da se bori protiv kriminala i korupcije, a donosi zakon koji omogućava kriminal i korupciju.

Vlada R. Srbije, donosi zakon koji dozvoljava, da pripremu javne nabavke, predmer i predračun radova za potrebe javne nabavke, radi domar. Logika kaže! Pripremu javne nabavke, kao i predmer i predrečun radova, mora da radi, lice koje ima licencu odgovornog izvođača radova.

• UGIS predlaže, član zakona, koji će propisati, ko može raditi: pripremu javne nabavke, kao i predmer i predračun radova. ( Vidi naš predlog, deo Javne nabavke, koji se nalazi na sajtu Privrednici Srbije, na web adresihttp://www.privrednicisrbije.rs/aktuelno/255-primedbe-i-predlozi-na-zakon-o-ureenju-prostora-i-izgradnji.html  i http://www.privrednicisrbije.rs/aktuelno/256-primedbe-i-predlozi-na-zakon-o-ureenju-prostora-i-izgradnji-drugi-deo.html!   )

 

• Vlada R. Srbije, donosi zakon koji dozvoljava, da članovi komisije za javnu nabavku budu: domari, računovođe i pravnici. Logika kaže! Većina članova komisije, za javnu nabavku, moraju biti lica iz struke.

 

• UGIS predlaže, član zakona, koji će propisati, ko može biti član komisije za javnu nabavku. ( Vidi naš predlog, deo Javne nabavke ! )

 

• Vlada R. Srbije, donosi zakon, koji dozvoljava da se poslovi na tekućem i investicionom održavanja, adaptaciji i rekonstrukciji, (Poslovi za koje se ne izdaje građevinska dozvola. ) rade bez odgovornog izvođača radova.

 

• UGIS predlaže, da za sve radove: tekuće i investiciono održavanje, adaptaciju, rekonstrukciju i novogradnju, mora biti odgovorni izvođač radova, sa važećom licencom. ( Odnosno, i za radove ze koje se ne izdaje građevinska dozvola, mora biti odgovorni izvođač radova. sa važećom licencom. ) ( Vidi naš predlog, deo Odgovorni izvođač radova ! )

 

• Vlada R. Srbije, donosi zakon, koji omogućava, nameštanje, ko će dobiti posao. Pojedini preduzetnici, u dogovoru sa političarima, direktorom JP i ustanova, otvore preduzetničku radnju, pre raspisivanja javne nabavke, i da oni dobiju posao. Kad završe posao, oni zatvore preduzetničku radnju.

 

Pitamo Vladu R. Srbije ?
Zašto bi se neko trudio: da zaposli radnike, inženjere, plaća poreze i doprinose državi, kad država, na svojim poslovima, dozvoljava ovakav način rada ? ( Vidi dole prikazan primer ! )

• UGIS predlaže, član zakona, koji će sprečiti ovaj vid kriminala i korupcije. ( Vidi naš predlog, deo Javne nabavke ! )

Da tvrdnje, navedene u tački 5, nisu bez osnova, navodim primer iz prakse !

U tri javne nabavke, male vrednosti ( Podsećam ! Javna nabavka male vrednosti je od 400,000 dinara do 3.000.000 din, i to su jako lepi poslovi. ), koje su raspisane u Bečeju, na kojima je učestvovala moja mala firma, desilo se !

• Domar je radio predmer i predračun građevinskih radova, i bio nadzorni organ za te radove.

• Članovi komisije za javnu nabavku, za izvođenje građevinskih i građevinsko zanatskih radova, u sve tri javne nabavke, bili su: domar, knjigovođa i pravnik.

• Na moju primedbu, da jedan od učesnika javne nabavke, nema odgovornog izvođača radova, što propisuje postojeći zakon o planiranju i izgradnji. Od investitora, dobio sam pisani odgovor, da po važećem zakonu o planiranju i izgradnji, nije potreban odgovorni izvođač radova. Po njihovom tumačenju zakon, obavezno je imati odgovornog izvođača radova, samo za objekte gde se izdaje građevinska dozvola, odnosno za novogradnju,

• Postojeći zakon, diskriminiše preduzetnike koji su u sistemu PDV poreza. U navedenim primerima, poslove su dobili preduzetnici koji nisu u sistemu PDV poreza, i ako su bili skuplji, kad se porede ponude bez PDV poreza, ali su bili jeftiniji, kad se porede ponude sa uračunati PDV porezom.( Preduzetnici koji nisu u sistemu PDV, na svoju cenu dodaju porez koji je 0 ( nula ) , a oni koji su u sistemu PDV, na svoju cenu dodaju porez koji je 20%.) Pitamo ! Da li je ovo logično ? Kome ovo pričat, kad vlast, rukovodstvo Inženjerske komore, i rukovodstvo Privredne komore Srbije, neće da čuje za ovaj problem ?

Na sve ove nelogičnosti, ja sam se žalio, dobio sam odgovor, da je sve po zakonu. Ako je ovo po zakonu, onda zakon ne valja, i zato predlažemo ove izmene.

 alt

Napomena:

Uz ovo pismo, šaljemo Vam naš projekat „PRIMEDBE I PREDLOZI na Zakon o uređenju prostora i izgradnji " gde smo mi napisali 72 člana zakona. Projekat „PRIMEDBE I PREDLOZI na Zakon o uređenju prostora i izgradnji " možete pročitati na našem sajtu Privrednici Srbije, na web adresi http://www.privrednicisrbije.rs/aktuelno/255-primedbe-i-predlozi-na-zakon-o-ureenju-prostora-i-izgradnji.html  i http://www.privrednicisrbije.rs/aktuelno/256-primedbe-i-predlozi-na-zakon-o-ureenju-prostora-i-izgradnji-drugi-deo.html

Kome je u interesu da ovaj predlog zakona podrži ?

Svi vlasnici građevinskih preduzeća, direktori preduzeća i preduzetničkih radnji, koji dobijaju poslove, kroz sistem javne nabavke i koji misle dobro, sebi i svom preduzeću, trebalo bi da podrže ovaj predlog zakona.

Takođe i Vlada R. Srbij, ako misli dobro svom narodu, trebalo bi da usvoji ovaj predlog zakona, jer on sprečava utaju PDV poreze, a bez poreze, država ne može da živi.

Napomena !

Kako možete pomoći ovu našu borbu !

Možete se reklamirati, na našem sajtu Privrednici Srbije. Za informacije javite se ing Vujanović Živojin, na telefon 069-155- 41-22.

• Možete uplatiti donaciju na račun Udruženje građevinskih inženjera – UGIS, na broj tekućeg računa 205-68848-57 Komercijalna banka

• Možete uplatiti donaciju na račun 160-5800100184731-95

• Ako KUPUJETE robu i USLUGE od ŽAD-INŽENJERINGA, i na taj način će te pomoći našu borbu.

 pomoc

Sa poštovanjem !

  • Predsednik UGIS i
  • Predsednik udruženja Privrednici Srbije
  • Ing Vujanović Živojin
  • 069-155-41-22

 

 

 

 

580b57fcd9996e24bc43c528

twitter-640x330

Mailing lista
Ulaz za članove

Baner1

 

 

Baner2

 

 

Baner3

 

 

baner1

 

 

Baner1

 

 

banerg

 

 

Baner3

 

 

vlasina