KAKO SPASITI SRBIJU - Projekat SPAS ?
 
( Kako Srpsku dijasporu,
uključiti u zakonodavnu i izvršnu vlast R. Srbije ? )

 Ovaj projekat nudi rešenje: Kako srpsku dijasporu uključiti u zakonodavnu i izvršnu vlast R. Srbije? Kako srpska dijaspora da pomogne, u traženju puta spasenja za narod i državu?

Uvod

 Ovaj projekat, ima za cilj da čitaoce podstakne na razmišljanje. Kako da nađemo put spasenja za narod i državu? Država i narod su u: teškoj ekonomskoj, moralnoj, vojnoj, političkoj i svakoj drugoj krizi.

Put izlaska iz ove krize, koja traje više od 20 godina, postoji. On podrazumeva da se angažuje celokupna srpska pamet, koja postoji u narodu. To znači da je potrebno angažovati pamet i iskustvo Srba u dijaspori. A to opet znači, da srpsku dijasporu treba uključiti u zakonodavnu i izvršnu vlast R. Srbije. A rešenja za ove naše probleme, treba tražiti kroz javnu konkurenciju ideja i programa. 

Ništa novo neću reći, kad kažem, da srpske vlasti u zadnjih 100 godina, nisu tražile pomoć od Srba iz dijaspore, i da ih ne želi sistemski vezati za maticu Srbiju. Viđeni Srbi iz dijaspore, potrebni su našoj vlasti, samo kad je neka svetkovina za slikanje, da bi dobili neki poen kod birača u Srbiji.

 

Srbi: Nikola Tesla, Mihailo Pupin i drugi, živeli su i radili u Americi, u 20 veku. Bili su jako uticajni. Lično su poznavali tadašnje predsednike SAD. Oni su mogli mnogo više pomoći svom narodu i državi Srbiji, da ih je tadašnja vlast uključila u sistem vlasti u Srbiji.

Koliko Srpska dijaspora može pomoći narodu i državi? Može mnogo, pod uslovom da se dijaspora uključi u sistem vlasti u R. Srbije. Koliko je velika ta pomoć, pokazuje primer Mihaila Pupina. Samo zahvaljujući Mihailu Pupinu, 1918 godine, Banat je pripao Srbiji a na Rumuniji. On je tadašnjem predsedniku SAD rekao, da je on amerikanac, ali i Srbin.

 

altaltalt

Nikola Tesla,Mihailo Pupin, Milutin Milanković

 Nažalost, tadašnja vlast Srbije iz 1918 godine, sve vlade R. Srbije od 1918 godine pa do 2014 godine, pa i ova sadašnja, ne želi da uključi srpsku dijasporu u sistem vlasti u R. Srbiji. I ako je primer Mihaila Pupina pokazuje, koliko Srpska dijaspora može pomoći i da je u interesu naroda i države Srbije, da se dijaspora uključi u sistem vlasti u Srbiji.

Sadašnja dijaspora, naši savremenici, može mnogo pomoći narodu i državi, pod uslovom da ih naši politički lideri uključe u sistem vlasti. Koliko su uticajni pojedinci Srpske dijaspora, pokazuje primer fizičara Bogdana Maglića.

Srbin i fizičar Bogdan Maglić je naš savremenik. Živi i radi u Americi. Izmislio je detektor, za brzo otkrivanje sakrivenog oružja, eksploziva i droge. Ovaj pronalazak je povećao bezbednost SAD. Sprečio je teroriste, da unesu eksploziv i otrove u SAD. U znak zahvalnosti, što je izmislio pomenuti detektor, u njegovu firmu, došao tadašnji predsednik SAD Džordž Buš mlađ. Džordž Buš mlađi došao je kod fizičara Srbina Bogdana Maglića, da se kao Predsednik SAD, lično zahvali za njegov doprinos zaštite SAD.

 

alt

Bogdan Maglić

Bogdan Maglić je imao mogućnost, da Predsedniku SAD Džordžu Bušu kaže: Gospodine predsedniče, ja sam Amerikanac, ali sam i Srbin.

Vlast R. Srbije, trebala je zamoliti Bogdana Maglića, da Predsedniku SAD Džordžu Bšu objasni da je on i Srbin a ne samo Amerikanac. On bi to i rekao, da su naši politički lideri, dijasporu uključili u sistem vlasti Srbije.

Ni ovakvi uticajni Srbi, kao što je Bogdan Maglić, našoj vlasti nisu potrebni. Vlast ne želi da Srpsku dijasporu uključi u zakonodavnu i izvršnu vlast R. Srbije. i da ih zamoli da pomognu svom narodu i svojoj matici Srbiji. A svima je poznato da sekretarica predsednika neke velike države ( na promer sekretarica predsednika SAD ) može više dobra napraviti narodu nego celokupno naše političko rukovodstvo. Zbog ove činjenice, nama koji živimo i radimo u Srbiji, je u interesu da izgradimo takav sistem, sistem koji će dijasporu uključiti u sistem vlasti R. Srbije, i dati joj zadatak da uspostavi prijateljske veze, uticajnim službenicima velikih država.

Nažalost, naši politički lideri, ne žele da uključe Srpsku dijasporu u zakonodavnu i izvršnu vlast R. Srbije. Neće da uključe dijasporu u sistem vlasti R. Srbije, jer se boje konkurencije. Boje se, jer neće moći kontrolisati narodne poslanike iz redova dijaspore. Boje se, jer bi Srbi iz dijaspore, mogli imati istinski prijateljske veze sa liderima velikih država, a samim tim imali bi veliko poverenje i veliki uticaj kod građana Srbije.

Nažalost, i Srpska dijaspora ćuti. Javno ne traži da se dijaspora uključi u zakonodavnu i izvršnu vlast R. Srbije. Dijaspora bi mogla povesti dugotrajnu kampanju u Srbiji, sa ciljem da se ova ideja realizuje. Jer može to da finansira. Ako bi pokrenula medijsku kampanju, dobila bi poverenje naroda. Tako organizovana i u sistem uključena, mogla bi pomoći sebi i svom narodu.

Nažalost, narod i država sve dublje propadaju, a mi ćutimo. Oni koji bi mogli ponuditi ideje, kako izaći iz ove krize, nemaju pare da promovišu svoje projekte i ideje. A oni koji imaju pare, koji bi mogli finansirati, promociju novih ideja i projekata, oni to ne čine, jer to nije u interesu. Oni svoje bogastvo stiču na ovakvoj situaciji.

 

  

Razrada „Projekat SPAS“

Kako Srpsku dijasporu,
uključiti u zakonodavnu i izvršnu vlast R. Srbije ?

Kako dijasporu uključiti u zakonodavnu vlast R. Srbije? 

Da bi se aktivirala: pamet, političke i ekonomske veze Srba iz dijaspore, neophodno je uključiti Srbe iz dijaspore u ZAKONODAVNU I IZVRŠNU vlast R. Srbije. Odnosno, potrebno je uraditi sledeće :

Potrebno je popraviti zakon o izboru narodnih poslanika! Potrebno je:

 • Da Srbi iz dijaspore dobiju pravo glasa.

 • Da Srbi iz dijaspore, biraju svoje poslanike, u skupštinu R. Srbije.

 • Da Srbi iz dijaspore, učestvuju u izvršnoj vlasti R. Srbije.

 • Da se uspostavi, poštena i javna konkurencija ideja i programa, kako konkretni problem raditi.

 • Da funkcionere, iz redova Srpske dijaspore, koji će postati članovi vlade R. Srbije, bira skupština R. Srbije, tajnim glasanjem, na osnovu programa koji kandidat sam piše.

 

Izbor prestavnika Srpske dijaspore, u
ZAKONODAVNU VLAST R. Srbije.

Skupština R. Srbije ima 250 poslanika, i oni se biraju na sledeći način :

 • 225 poslanika, bura se na teritoriji R. Srbije, po proporcionalnom sistemu.  Cela Srbija je jedna izborna jedinica.
 • 25 poslanika, BIRA SRPSKA DIJASPORA, po većinskom sistemu. Jedna izborna jedinica jedan poslanik. Srpska dijaspora podeljena je u 25 izbornih jedinica.

 

Kako se bira narodni poslanik,
iz redova Srpske dijaspore, u Skupštinu R. Srbije?

alt

Zgrada Narodne skupštine Republike Srbije

 

Ko je Srpska dijaspora?

Srpskom dijasporom, smatraju svi Srbi koji žive van teritorije R. Srbije, i ostali građani R. Srbije, koji su rođeni u Srbiji a nisu se odrekli državljanstva R. Srbije. (To znači da Srpskoj dijaspori pripadaju Srbi iz : R. Srpske, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Nemačke, Amerike ili iz neke druge zemlje.)

Pravo da biraju i budu biran, za narodnog poslanika Skupštine R. Srbije iz redova Srpske dijaspore, imaju oni Srbi, koji prihvataju državljanstvo R. Srbije ( pored državljanstva države u kojoj živi ), i ostali građani R. Srbije koji su rođeni u Srbiji a nisu se odrekli državljanstva R. Srbije.

Izborne jedinice Srpske dijaspore, odrediti će se u saradnji sa Srpskom dijasporom.( R. Srpska može imati 2 do 3 poslanička mesta u Skupštini R. Srbije.)

Kako se dobija državljanstvo R. Srbije?

Za dobijanje državljanstva R. Srbije, potrebno je podneti sledeća dokumenta :

 • Zahtev.
 • Izvod iz matične knjige rođenih.
 • Krštenicu iz Srpske pravoslavne crkve.

Kako dobiti pravo da biraš i budeš biran?

Za dobijanje prava, da glasaju i da budu biran, iz redova dijaspore, potrebno je da podnesu sledeća dokumenta.

 • Zahtev.
 • Izjava da prihvataju prava i obaveze iz ovog zakona.
 • Izvod iz matične knjige državljana R. Srbije.

Gde se održavaju izbori ?

Izbori, za narodne poslanike iz redova Srpske dijaspore, održavaju se u prostorijama srpskih klubova, prostorijama SP. crkve, ambasadama i konzulatima.

Kako se kandidat prestavljaju biračima?

Kandidati, za narodnog poslanika iz redova Srpske dijaspore, obavezni su da svojim biračima ponude svoj program rada.

Kako se biraju narodni poslanici iz redova srpske dijaspore?

Jedna izborna jedinica, bira 1 ( jednog ) narodnog poslanika Srpske dijaspore i njegovog zamenika.

Kandidat, koji dobije najviše glasova, je narodni poslanik R. Srbije iz redova Srpske dijaspore.

Kandidat, koji je osvojio drugo mesto, je Zamenik narodnog poslanika.

Narodni poslanik Srpske dijaspore, može da prisustvuje sednici Narodne skupštine R. Srbije, i putem video linka. Ova mogućnost se uređuje posebnim zakonom.

Zamenik narodnog poslanika, stupa na scenu, kad je narodni poslanik sprečen da obavlja svoju dužnost.

Kako su organizovani narodni poslanici srpske dijaspore u Narodnoj skupštini?

Narodni poslanici, iz redova Srpske dijaspore, u skupštini R. Srbije formiraju svoj poslanički klub.

Kako se narodni poslanici prestavljaju građanima R. Srbije ?

Poslanički klub Srpske dijaspore, ima svoju TV emisiju na državnoj televiziji, u trajanju od 45 minuta mesečno. Ova obaveza državne televizije se uređuje zakonom.

Ko uređuje TV emisiju srpske dijaspore ?

Poslanički  klub Srpske dijaspore, uređuje svoju TV emisiju.

Napomena :

Potreba, da poslanički klub Srpske dijaspore ima svoju TV emisiju na državnoj televiziji, proizilazi iz potrebe, da građani R. Srbije bolje upoznaju narodne poslanike Srpske dijaspore, i da dijaspora, građanima Srbije može preneti svoje ideje i iskustvo.

 

Kako se bira ministar,
iz redova Srpske dijaspore, u Vladu R. Srbije?

 

alt

Zgrada Vlade Republike Srbije

 

Kako dijasporu uključiti u izvršnu vlast R. Srbije?

Potrebno je popraviti zakon o izboru Vlade R. Srbije, i tim zakonom propisati da dijaspora učestvuju u izvršnoj vlasti R. Srbije, tako što se bira ministar dijaspore, u sledećim oblastima :

 • MINISTARSTVU INOSTRANIH POSLOVA.
 • MINISTARSTVU PRIVREDE.
 • MINISTARSTVU SRPSKE DIJASPORE.

 

Kako dijaspora, učestvuju u
MINISTARSTVU INOSTRANIH POSLOVA.

Skupština R. Srbije, zakonom uređuje učešće dijaspore, u ministarstvu inostranih poslova na sledeći način :

Vlada R. Srbije, uvodi funkcionerska radna mesta :

 • AMBASADOR SRPSKE DIJASPORE.
 • KONZUL SRPSKE DIJASPORE.

Diplomate dijaspore rade u sinhronu sa Ministarstvom inostranih poslova Republike Srbije.

Zadatak diplomatije Srpske dijaspore je :

 • Da pomogne, Ministarstvu inostranih poslova R. Srbije, da brže i lakše dođu do ljudi koji odlučuju, Da sa tim moćnim ljudima, izgrade prijateljske odnose.
 • Da uspostave lični kontakt ( Po mogućnosti prijateljstvo. ) sa : Senatorima, uticajnim vladinim službenicima ( Na primer: sa sekretaricom predsednika. ), predsednicima političkih partija, uticajnim funkcionerima političkih partija, novinarima i vlasnicima medija : TV stanica, novina i časopisa, i sa uglednim građanima.

Diplomatija Srpske dijaspore, uticajne ljude, upoznaje sa stradanjima Srpskog naroda u 20 veku, lobira te ljude, za odbranu Srpskih interesa.  Sa njima traži rešenje, kako da se poklope interesi Srpskog naroda i Srpske države sa interesima velikih naroda i velikih država.

Skupština R. Srbije, posebnim zakonom , formira STRUČNU radnu grupu - agenciju,  čiji je zadatak da diplomate Srpske dijaspore, snabdeva sa istinitim i pravim podacima. Ovo radno telo bira se, po principu javne konkurencije ideja i programa. Telo bira, nadležni skupštinski odbor, Skupštine R. Srbije, tajnim glasanjem, na osnovu ponuđenih programa, koje pišu sami kandidati.

Diplomate Srpske dijaspore, bira Skupština R. Srbije, na osnovu ponuđenih programa tajnim glasanjem. ( Programe kandidati sami pišu. ).

U slučaju pada vlade R. Srbije, diplomate Srpske dijaspore, ostaju na svojim funkcijama do kraja svog mandata ( 4 godine ). Oni se mogu razrešiti funkcija na isti način na koji su i izabrani.  Diplomate Srpske dijaspore, po isteku svog mandata mogu ponovo konkurisati na tu funkciju.

Diplomate Srpske dijaspore, preko državne televizije, upoznaju građane sa svojim programom a kasnije i sa rezultatima. Ova obaveza državne televizije uređuje  se zakonom.

 
Kako dijaspora, učestvuju u
MINISTARSTVU PRIVREDE.

 

Skupština R. Srbije, zakonom uređuje učešće dijaspore, u ministarstvu PRIVREDE na sledeći način :

Vlada R. Srbije, uvodi funkcionerska radna mesto, ZAMENIK ministra privrede iz Srpske dijaspore.

Zamenik ministra privrede, iz redova Srpske dijaspore, određuje se za svaku zemlju odnosno region.

Zamenik ministra privrede, iz redova Srpske dijaspore, radi u sinhronu sa nadležnim ministarstvom R. Srbije.

Zadatak ZAMENIKA  ministra privrede, iz redova Srpske dijaspore je :

 • da pomognu vladi R. Srbije, da dođu u kontakt sa predstavnicima velikih kompanija,
 • da pomognu, uspostavljanje veza između privrednika u Srbiji i privrednika zemlje u kojoj zamenik ministra ( Iz redova Srpske dijaspore.  ) živi,
 • da pomogne, uspostavljanje veza između privrednika u Srbiji i biznismena iz redova Srpske dijaspore,
 • da uspostavi lični kontakt ( Po mogućnosti prijateljski. ) sa: vlasnicima određenih firmi, naučnicima. Posebno pažnju posvetiti, naučnicima poreklom iz Srbije.

Zamenika ministra privrede, iz redova Srpske dijaspore, bira Skupština R. Srbije, na osnovu ponuđenog programa, tajnim glasanjem. ( Kandidati, za Zamenika ministra iz redova Srpske dijaspore, sami pišu svoj program. ).

U slučaju pada vlade R. Srbije, zamenici ministra privrede iz redova Srpske dijaspore ostaju na svojim funkcijama, do kraja svog mandata ( 4 godine ). Oni se mogu razrešit funkcija, na isti način na koji su i izabrani.  Diplomate Srpske dijaspore, po isteku svog mandata, mogu ponovo konkurisati na tu funkciju.

Zamenici ministra privrede , iz redova Srpske dijaspore, preko državne televizije upoznaju građane R. Srbije sa svojim programom, a kasnije i sa rezultatima. Ova obaveza državne televizije se uređuje zakonom.

Kako dijaspora, učestvuju u
MINISTARSTVU SRPSKE DIJASPORE.
 

Skupština R. Srbije, zakonom uređuje MINISTARSTVO SRPSKE DIJASPORE.

Ministar Srpske dijaspore, bira se iz redova Srpske dijaspore, na predlog Poslaničkog kluba Srpska dijaspora.

Kandidat za ministra  Srpske dijaspore, mora da dostavi svoj program rada, poslaničkom klubu Srpska dijaspora i skupštini R. Srbije pre izbora.

Poslanički klub Srpska dijaspora, daje 3 predloga ( tri kandidata) Skupštini R. Srbije, a skupština tajnim glasanjem bira jednog od  ponuđena 3 kandidata.

Ovo ministarstvo, brine se o Srbima u dijaspori, i gradi vezu između Srba iz dijaspore i građana R. Srbije.

Šta precizno ministarstvo( Srpske dijaspore ) treba da radi, dat će poslanički klub Srpske dijaspore, i sami kandidati koji budu konkurisali na tu funkciju.

Kako se
finansira ovaj projekat :
 

Skupština R. Srbije, osniva poseban fond, pod imenom '' Fond Srpske dijaspore i matice Srbije''.

Fond '' Srpska dijaspora i matica Srbija '' puni se iz sledećih izvora :

 

 • Svi, koji prihvataju prava i obaveze iz ovog projekta, dužni su da na račun fonda uplate TAKSU u iznosu od 10 EUR ili 10 $ godišnje, po članu domaćinstva.
 • Koliko Srpska dijaspora prikupi novca po osnovu taksi, toliko i Vlada R. Srbije uplati u fond iz budžeta R. Srbije.
 • Direktor fonda, organizuje donatorske skupove.

Sredstva fonda, namenjena su za :

 • Organizaciju i osnivanje Srpskih klubova u dijaspori. Srpski klubovi, iz dijaspore, imaju prava na deo prihoda iz fonda samo godinu dana. Srpski klubovi se moraju osposobiti da sami sebe finansiraju.
 • Za učešće u finansiranju, školovanja dece iz dijaspore u matici Srbiji.
 • Za učešće u troškovima, lečenja Srba iz dijaspore u matici Srbiji.
 • Upravni odbor, napraviti će program šta još treba finansirati. Upravni odbor, svoje programe stavlja na javnu raspravu, i dostavlja ga narodnim poslanicima Skupštine R. Srbije.

Fondom upravlja upravni odbor od 10 članova.

 

Članovi upravnog odbora, biraju se na sledeći način :

 • Tri člana upravnog odbora, nadležni odbor Skupštine R. Srbije, tajnim glasanjem.
 • Tri člana upravnog odbora bira poslanički klub '' Srpska dijaspora'' ( Njih 25 poslanika. ) tajnim glasanjem.
 • Tri člana upravnog odbora bira SP. Crkva, tajnim glasanjem.
 • Jedan član upravnog odbora, je autor ovog projekta.

Svi kandidati, koji konkurišu za člana upravnog odbora fonda '' Fond Srpska dijaspora i matica Srbija '' dužni su da napišu svoj program rada. Program prestavljaju javnosti i poslanicima koji ih biraju.

Da će fond '' Fond Srpska dijaspora i matica Srbija '' raditi po zakonu i usvojenom programu :  članovi upravnog odbora garantiju LIČNOM IMOVINOM.

Upravni odbor fonda, bira glavnog direktora, na osnovu prispelih programa. Kandidat, za glavnog direktora, obavezan je da podnese svoj program rada. Da će fond raditi po zakonu, i usvojenom programu, direktor garantuje LIČNOM IMOVINOM.

 

Kupujmo domaće!

Novog zapošljavanja radnika, većih plata i penzija, nema bez domaće industrijske proizvodnje.

Domaće industrijske proizvodnje, nema bez domaćeg kupca tih proizvoda.

Bez novih zakona, nema domaće industijske proizvodnje.

 

Kupojmo domaće! Samo ako budemo kupovali domaće proizvode, možemo obezbeditiveće zapošljavanje, veče plate, veće penzija, bolju zdeastvenu zaštitu, itd. Kupujući domaće proizvode, pomažemo sebi i srbiji!!!

 

KAKO OVAJ PROJEKAT REALIZOVATI?

 

Ovaj projekt, može se realizovati na dva načina i to :

 • SPORI NAČIN.
 • BRZ NAČIN.

SPOR NAČIN.

Da čitaoci, ako im se svidi ovaj projekta, proslede ovaj projekat, poznaniku i prijatelju.

Da čekaui, da na političku scenu Srbije, dođe neko ko će prepoznat mogućnosti Srpske dijaspore i potrebu njenog uključivanja u zakonodavnu i izvršnu vlast R. Srbije.

BRZ NAČIN.

Da čitaoci, ako im se svidi ovaj projekta, uzmu aktivno učešće u promovisanju ovog projekta.

Da uzmu učešće, u finansiranju promocije ovog projekta.

 

NAPOMENA!!!

MI SMO OVAJ PROJEKAT NAPISALI I OBJAVILI!!!    ŠTA STE VI URADILI????

VI SUDITE I OCENJUJTE, KOLIKO JE OVAJ PROJEKAT VREDAN!!!

POMOZITE SEBI I SRBIJI! PROSLEDITE OVAJ PROJEKAT PRIJATELJU I POZNANIKU!!!

TOLIKO OD NAS!! Udruženje Privrednici Srbije i Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS !!!

SAD STE VI NA REDU!!!!!

 

 

 • Autor projekta :
 • ing. Živojin Vujanović
 • Kon. tel: 069-155-41-22
 

580b57fcd9996e24bc43c528

twitter-640x330

Mailing lista
Ulaz za članove

Baner1

 

 

Baner2

 

 

Baner3

 

 

baner1

 

 

Baner1

 

 

banerg

 

 

Baner3

 

 

vlasina