alt

 

KAKO DA UŠTEDIMO ENERGIJU ???

( Siromašni a rasipamo toplotnu energiju !!! )

Ovaj projekat pokazuje, koliko Srbija rasipa toplotne energije, koliko je neznanje i neodgovornost naše vlasti i nudi i rešenje, kako da podstaknemo vlasnike objekata da termo izoluju svoje objekte.

Uvod:

Srbija uvozni: naftu, gas, ugalj, a ponekad i struju i seče svoje šume da bi se ogrejala. Mnogi će reći! Šta tu nije normalno? Nije normalno da tu energiju uvozimo i da 50% te energije bacimo kroz prozor, jer naši objekti nisu termo izolovani. Nisu termo izolovani, jer naše nadležne vlasti ne znaju da reše ovaj problem.

Nije mi jasno, zašto vlast nešto konkretno ne preduzme, da se ovo stanje promeni, da se smanji potrošnja toplotne energije za zagrevanje stambenog i poslovnog prostora, kad za to postoje tehničke i kadrovske mogućnosti. Da bi ovo stanje promenili, potrebno je da vlast ima znanje, i da donese logične zakone, zakone koji će naterati vlasnike objekata da svoje objekte termo izoluju.

Dok vlade bogatog zapada, zakonskom prinudom i novčanom subvencijom podstiču uštedu energije, teraju vlasnike objekata da termo izoluju svoje objekte a kod nas se vode prazne priče. Vlada donosi neproduktivne zakone a Inženjerska komora Srbije ćuti. Zašto Inženjerska komora ćuti, zašto ne predlaže rešenja ovih problema, niko ne zna. Izgleda da rukovodstvo Inženjerske komore, ne zna da reši ovaj problem. Njima je važno, da se dodvore službenicima Vlade R. Srbije i da tako zadrže svoje privilegije i novčana primanje, a probleme u građevinarstvu, neko drugi treba da evidentira i da predlaže rešenja kako ih rešiti.

Najveći rasipnik energije su kuće i stanovi, tu je najveća mogućnost za uštedu energije za grejanje i hlađenje. Srbija godišnje kroz prozor izbaci 225 miliona eura, na godišnjem nivou.

Da je tačno da kroz prozor bacamo 225 miliona eura godišnje, dokazuje sledeća računica.

Računica:  

1.  Po informacijama zavoda za statistik, u Srbija ima 3.000.000 kuća i stanova. U ovu računicu  uvrstit će mo 50% objekata ( 1.500.000, milion i pedsto hiljada objekata ).

2.  Predpostavljamo da je prosečna površina jedne kuće, stana 60 m2 i da je prosečna godišnja ušteda, po jednom objektu, 150 eura.

3.  Ukoliko bi usvojili ovaj projekat, godišnja ušteda, na nivou države, iznosila bi  225 miliona  eura (1.500.000 x 150 = 225.000.000 eura ).

4.  Zbog ovakvog ponašanja vlast Srbija, Srbija kroz prozor izbaci vrednost  5 mostova, kao što je most preko Dunava, most Beška .

5 .  Gospodo, Vi koji kritikujete gradonačelnika Beograda gospodina Đilasa, tvrdite da je most na Adi preskup, jer košta 161.000.000 eura, ja vas podsećam da vrednost tog mosta, Srbija izbaci kroz prozor za osam meseci, a sam grad Beograd za 3 godina.

Ukoliko donesemo, dole predložene zakone, Srbija može uštedeti 225 miliona eura na godišnjem nivou.

Primer!

alt

Stambena zgrada u Bečeju!

Na slici je stambena zgrada u Bečeju, izgrađena je 1973 godine. Kroz prozore, zidove, tavanicu podruma i krov bacamo toplotnu energiju.

Da bi ova zgrada jednog dana bila energetski efikasna ( kako kaže struka, propisi i zakon ), odnosno,  da bi štedela energiju i novac ( kako kaže običan narod ), potrebno je uraditi termo izolaciju na fasadi i zameniti prozore. To se neće desiti, dok se ne donese logični zakoni. Zbog gore navedenog, mi smo i uradili ovaj projekat.

Rešenje ovog problema:

Predlažemo Vladi R. Srbije, da donese nove ili popravi postojeće zakone koji će zakonskom prinudom i finansijskom subvencijom reši ovaj problem!

Zakonska prinuda!!!

Zakonom propisati, da su vlasnici objekata obavezni da svoje objekte termo izolaciju.( Da urade termo izolaciju fasadnih zidova, krovova, podruma i da zamene dotrajale prozore i ulazna vrata )

Zakonom propisati , da je lokalna samouprava obavezana da uradi termo izolaciju objekata, ukoliko to vlasnik objekta neće da uradi iz bilo kog razloga, o trošku vlasnika objekta.

Zakonom obavezati lokalnu samoupravu, da je obavezna da za ove potrebe izdvoji 3% budžeta.

Zakonom propisati, da ove poslove mogu raditi samo registrovana preduzeća i preduzetničke radnje.

Finansiska subvencija!!!

alt

 

Zakonom propisati, da vlasnici poslovnih i stambenih objekata imaju pravo na povraćaj PDV u iznosu od 50% , za pozicije koje su u sklopu termo izolacije. ( Na: termo izolaciju fasadnih zidova, krovova, podruma i na zamenu dotrajalih prozora i ulazna vrata. )

Zakonom propisati, da je lokalna samouprava obavezna, da od sredstava za sufinansiranje gradskih toplana i distributera gasa, odvoji  deo sredstava, u iznosu od 10%, i da ih usmere u sufinansiranje izrade termo izolacije na postojećim objektima.

Zakonom propisati, da pravo na povraćaj PDV i stimulaciju iz budžeta imaju oni vlasnici koji bi ispunili sledeće uslove:

1.  da je radove, koji štede energiju, izvelo registrovano preduzeće, preduzetnička radnja,

2.  da je poštovan minimum propisa o kvalitetu izvedenih radova ( na primer: ako je debljina izolacije od stiropora od 10 cm a prozori su sa troslojnim staklom i sa pet komora.). Inženjerska komora bi propisala minimum koji se mora poštovati,

3.  da su plaćeni radovi,

4.  da građevinski inspektor i nadzorni organ, koji ima licencu odgovornog izvođača radova, potvrde da su radovi urađeni.

Zakonom propisati, da se sankcionišu vlasnici objekata, koji neće da urade termo izolaciju svojih objekata, za iznos štete koju prave državi na povećanom zagađenju vazduha i troškova nabavke energenata.

Podsećam!!!

U Užicu, u zimskom periodu, vazduh je toliko zagađen da stanovnici teško diš. Vazduh je zagađen, zbog velike količine dima koji potiče od grejanja. Ako termo izolujemo objekte, kako predviđa ovaj projekat, smanjiti će se količina čađi u vazduhu, Užice će biti čistiji i zdraviji i grad, manje će nam narod umirati.

Pitam!!! Koliko je ljudi u Užicu, i drugim gradovima Srbije, obolelo i prerano umrlo, zato što su udisali zagađeni vazduh.

 

Zaključak!!!

Ukoliko bi vlada RS donela predložene zakone desilo bi se sledeće:

1.  Građevinska preduzeća – radnje, posebno mala i srednja, imale bi realan posao.

2.  Smanjile bi se potrebe za uvozom gasa, nafte i utrošak električne energije.

3.  Smanjilo zagađenje životne sredine.

4.  Došlo bi do novog zapošljavanja, a to znači da bi se povećale plate i penzije.

5.  Fasade na objektima nebi dalje propadale.

Napomena:

Poštovani Predsedniče R. Srbije, Predsedniče Vlade R. Srbije i ministre, predlažem vam da imenujete ing Vujanović Živojina da realizuje ovaj projekat.

Ukoliko imenujete ing Vujanović Živojina da realizuje ovaj projekat, za 90 dana dobit će te detaljan tekst predloga popravke zakona, uštediti će te 225 miliona eura, gradovi će nam imati zdraviji vazduh, manje će se narod trovati i SPASITI ĆE TE MNOGE ŽIVOTE.

POZIV !!!

1.  POZIVAM PRIVREDNIKE, MALE I VELIKE, DA POMOGNU PROMOVISANJE OVOG PROJEKTA!!!

2.  GOSPODO PRIVREDNICI, U VAŠEM JE INTERESU DA SE OVAJ PROJEKAT REALIZUJE, JER VAM ON DONOSI NOVE POSLOVE I NOVAC!!!!

 alt

  1.  Autor!
  2. ing Vujanović Živojin
  3. 069-155-41-22

 

 

580b57fcd9996e24bc43c528

twitter-640x330

Mailing lista
Ulaz za članove

Baner1

 

 

Baner2

 

 

Baner3

 

 

baner1

 

 

Baner1

 

 

banerg

 

 

Baner3

 

 

vlasina