alt

 
KAKO SPREČITI ZAGAĐIVANJE VAZDUHA I KAKO GRAĐEVINSKOJ PRIVREDI OBEZBEDIT VIŠE POSLA?
 
( Kako spasiti građane od trovanja zagađenim vazduhom, i kako spasiti svoju firmu od propasti?)

Projekat nudi rešenje, kako obezbediti više posla građevinskoj privredi i kako napraviti zdravu sredinu za življenje. Odnosno, pokazuje šta: mali, srednji i veliki privrednici treba da uradimo, da bi imali više posla i više profita. Projekat je namenjen: vlasnicima firmi i preduzetnicima koji se bave proizvodnjom građevinskog materijala, trgovinom građevinskim materijalom i izvođenjem građevinskih radova.

 

Poštovani privrednici!

Poznata vam je situacija u oblasti građevinarstva. Poznato vam je da je vazduh zagađen, u zimskom periodu, i da nam zbog toga građani umiru, zato što objekti nemaju termo izolaciju, a građevinska privreda: nema posla, nema kupaca, nema investitora i da zbog toga preduzeća i preduzetničke radnje propadaju.

Nećemo opisivati stanje u građevinskoj privredi, ono je katastrofalno, dobro nama je poznato i nećemo ga posebno elaborirati. Baviti će mo se rešenjem ovog problema. Ovaj projekat nudi rešenje: Kako obezbediti čist vazduh u gradovima i građevinskoj privredi obezbediti više novog posla i više profita? I šta privrednici treba da urade, da bi spasili svoje firme od propadanja.

Mnogi će reći, ne možemo mi ništa uraditi, propast će mo, nam nama spasa,!

Možemo obezbediti čist vazduh u zagađenim gradovima i možemo se spasiti od propadanja, pod uslovom da se pridružimo borbi, koju vodi Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS i udruženje Privrednici Srbije, i da za tu borbu damo malo para, u skladu sa svojim mogućnostima.

Šta treba da uradimo?

Treba da nateramo Vladu R. Srbije, da donese zakon koji će obavezati vlasnike objekata da svoje objekte drže u tehnički ispravnom i vizuelno lepom stanju. A ovaj naš predlog zakona obezbeđuje čist vazduh u zagađenim gradovima i donosi nove poslove proizvođačima građevinskog materijala, trgovcima i izvođačima radova.

 

alt

 

Ovaj zakon, koji predlažemo, građevinskoj privredi donosi novi posao vrednosti od 750 miliona eura na nivou republike, na godišnjem nivou. Na nivou lokalne samouprave, veličine od 40.000 stanovnika, zakon donosi oko 3.750.000 eura novih poslova.

Pored toga što ovaj predlog zakona obezbeđuje više posla građevinskoj privredi, on i: podstiče zapošljavanje, obezbeđuje državi veći poreski prihod, obezbeđuje veće plate i penzije, i obezbeđuje zdraviju sredinu za življenje, odnosno, obezbeđuje čistiji vazduh u gradovima i selima.

Podsećam, zbog zagađenosti vazduha godišnje u Srbiji umre oko 6.000 građana. Glavni zagađivači u zimskom periodu su objekti koji nemaju termo izolaciju, a koriste ugalj ili drva za grejanje. Srbija je za 30 godina izgubila 180.000 građana, zato što nije na valjan način uredila ovu oblast. ( Možda to oni nisu ni znali da urade? )

Dokaz!!!

Ovako naši gradovi i sela izgledaju zimi, zatrovani. Godišnje umre oko 6.000 građana, zbog zagađenosti vazduha, odnosno, zbog neznanja i nebrige onih koji donose zakone. Ovaj problem rešava naš predlog zakona, zakona koji obavezuje vlasnike objekata da svoje objekte dovedu u tehnički ispravno stanje, odnosno, obavezuju da urade termo izolaciju.

alt

 

Evo šta drugi pišu o ovom problemu!!!

Citat iz Blica, NI MASKE NAM NE MOGU POMOĆI Čestice iz vazduha ubiju oko 6.000 građana godišnje, a ovo su mesta gde ih ima NAJVIŠE (MAPA), https://www.blic.rs/vesti/drustvo/ni-maske-nam-ne-mogu-pomoci-cestice-iz-vazduha-ubiju-oko-6000-gradana-godisnje-a-ovo/3725kfq

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine mogu se pratiti čak i satne koncentracije ovih čestica i može se videti da je u Valjevu sa početkom grejne sezone prisustvo PM-10 čestica svakog dana bilo iznad granične vrednosti koncentracije. Najveće koncentracije bile su čak i tri i po puta iznad dozvoljenih vrednosti emisije - kaže Biljana Mladenović iz Zavoda za javno zdravlje.

………………….

Pola Srbije pod teškim metalima

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da čak sedam, od 13 područja u Srbiji, ima prekomerno zagađen vazduh sa teškim metalima poput olova i nikla. U najgoroj, trećoj kategoriji su područja Beograda, Užica, Valjeva, Kragujevca, Sremske Mitrovice, Pančeva i Bora, gde su prekoračene tolerantne vrednosti za jednu ili više zagađujućih materija vazduhu.

………………………………

 

Citat iz DANAS, Najveći broj dana sa zagađenim vazduhom u Pančevu, Užicu i Valjevuhttps://www.danas.rs/drustvo/najveci-broj-dana-sa-zagadjenim-vazduhom-u-pancevu-uzicu-i-valjevu/

Najveći broj dana sa prekoračenjem granične vrednosti zagađenja vazduha u Srbiji tokom 2017. godine zabeležen je u Pančevu – 157 dana, Užicu – 122 dana i Valjevu – 114 dana, rečeno je portalu Danasa u Agenciji za zaštitu životne sredine. Za prošlu godinu još nema zvaničnih podataka.

…………………………………

Prema njenim rečima, Svetska zdravstvena organizacija prepoznaje zagađenje vazduha kao jedan od ključnih faktora rizika za hronične nezarazne bolesti, koji je krivac za  četvrtinu (24 odsto) svih smrti odraslih od srčanih bolesti, 25 odsto smrti od moždanog udara, 43 odsto od hronične opstruktivne bolesti pluća i 29 odsto od raka pluća.

……………………………………..

 

NAPOMENA!!!

SAMO OVAJ DOKAZ JE DOVOLJAN, DA SE PRIHVATI OVAJ NAŠ PROJEKAT!!!

Razrada projekta!

Poznato vam je:

 • 1.  da uvozimo gas za grejanje stambenih i poslovnih objekata,

 • 2.  da gradske toplane subvencioniešemo zato što je grejanje skupo,

 • 3.  da rasipamo toplotnu energiju jer se fasade i objekti raspadaju,

 • 4.  da građevinska privreda propada, jer nema posla i

 • 5.  da građani umiru zbog zagađenosti vazduha u gradovima.

Kako ovo propadanje građevinske privrede, pretvoriti u razvoj građevinske privrede? To će mo pokazati kroz sledeće primere!

Primer br. 1.

alt
Ovo je stambena zgrada u centru Bečeja. Srbija je puna ovakvih zgrada!  Pažnja!!! Nije bezbedno prolaziti pored ovog objekta, pada fasada!!!
 

 Primer br. 1.

Opis zgrade na slici!

1.  Ova zgrada se nalazi u centru Bečeja!

2.  Fasada se raspada!

3. Ovaj objekat ugrožava bezbednost prolaznika!!!

4.  Vlasnici stanova ne mogu da se dogovore, da urade termoizolaciju zgrade!

Šta na ovoj zgradi treba uraditi?

 

1.  Treba zameniti sve prozore. Prozori su stari 50 godina. Ovo je veliki i novi posao za proizvođače: PVC, Alu i drvene stolarije.

2.  Treba uraditi termo izolaciju. Ovo je veliki posao za: trgovce i proizvođače termoizolacionih materijala, boja, lakova i izvođače radova.

3.  Treba zameniti oluke. Ovo je veliki posao za limare.

Pažnja!!! Nije bezbedno prolaziti pored ovog objekta, pada fasada!!!

Primer br. 2.

alt

 • Ovo je poslovna zgrada u  centru Beograda! Srbija je puna ovakvih poslovnih zgrada. Pažnja!!! Nije bezbedno prolaziti pored ovog objekta, pada fasada!!!

Primer br. 2.

Opis zgrade na slici!

1.  Ovaj objekat nalazi se u centru Beograda .

3.  Objekat i fasada se raspadaju.

4.  Ovaj objekat ugrožava bezbednost prolaznika.

5.  Vlasnik objekta, neće da održava objekat u tehnički ispravnom stanju. Vidi se iz priložene fotografije.

Šta na ovom objektu treba uraditi?

1.  Treba rekonstruisati krov. ( Ovo je veliki posao za trgovce i proizvođače crepa i građe i izvođače radova. )

2.  Treba zameniti sve prozore. ( Ovo je veliki i novi posao za proizvođače PVC, Alu i drvene stolarije. )

3.  Treba uraditi fasadu. ( Ovo je veliki posao za trgovce i proizvođače: boja, lakova, cementa, kreča, peska i izvođače radova. )

4.  Treba uraditi termo izolaciju. ( Ovo je veliki posao za: trgovce i proizvođače termoizolacionog materijala i izvođače radova. )

5.  Treba uraditi hidroizolaciju. ( Ovo je veliki posao za trgovce i proizvođače hidroizolacionog materijala i izvođače radova. )

6.  Treba zameniti oluke. ( Ovo je veliki posao za limare. )

Pažnja!!! Nije bezbedno prolaziti pored ovog objekta, pada fasada!!!

 

Šta ovi primeri pokazuju?

Ovi primeri pokazuju, da su nam objekti u katastrofalnom stanju, da se fasade raspadaju, da je ugrožena stabilnost objekata i bezbednost stanara i prolaznika, da rasipamo toplotnu energiju i da ne postoji mehanizam, koji bi naterao vlasnike objekata, da objekte drže u tehnički ispravnom i vizuelno lepom stanju.

Objekti su nam ovakvi, kao što je prikazano na slikama, a građevinska privreda: građevinska operativa, proizvođači i trgovci građevinskim materijalom nemaju posla.

Šta treba da uradimo?

Ako želimo: da svojoj firmi obezbedimo više posla, da uspemo u svom biznisu, da svoju firmu spasimo od propasti, onda treba da podržimo Udruženje građevinskih inženjera Srbije – UGIS i udruženje Privrednici Srbije i njihov predlog zakona.

Šta UGIS i Privrednici Srbije predlažu?

Predlažemo da Vlada R. Srbije donese zakon koji će obavezati vlasnike objekata, da su obavezni da svoje objekte održavaju u tehnički ispravnom, energetski efikasnom i vizuelno lepom stanju.

Ukoliko vlasnik objekta, ne održava objekat, u skladu sa ovim zakonom, onda je obavezna lokalna samouprava, da to uradi o trošku vlasnika objekta.

Zakonom propisati da je lokalna samouprava obavezna da izdvaja 3% budžeta, za privremeno finansiranje ovih poslova.

Kako bi se ovaj zakon primenjivao u praksi?

( Primer!

Građevinska inspekcija vrši kontrolu stanja objekta.

Nakon utvrđenog stanja, obaveštava vlasnikeobjekata, (na primer: vlasnike stanova ), da su obavezni da urade termoizolaciju na objektu ( navedu koji su to radovi ), ako to oni ne urade, onda će to uraditi opština o njihovom trošku.

Vlasnik objekta, na primer stanari ćute, ne reaguju na upozorenje. Onda opštinska služba angažuje građevinsku firmu, koja će uraditi ovaj posao. Opština plati radove i fakturiše za izvedene radove pošalje vlasnicima objekata, stanova.

Znam! Mnogi će ovaj predlog kritikovati, objašnjavati će, ovo nije realan, jer vlasnici, stanari nemaju para.

Tačno! Moguće je da se desi, da neko od valsnika objekta, vlasnika stanova nema para, ali i za to postoji rešenje! U slučaju kad vlasnik objekta - stana nema para, da plati svoj deo troškova, tada opština staviti hipoteku na na objekat – stan u visini računa. Grad će dug, sa pripadajućom kamatom, naplatiti, kad se stan bude prodavao ili nasleđivao. )

Pitam!

Da li je ovaj predlog zakona logičan i koristan? Jeste, logičan je i koristan je!

Da li ovaj predlog zakona obezbeđuje više posla: trgovcima i proizvođačima termoizolacionog materijala, boja, lakova i izvođačima radova? Da, ovaj predlog zakona obezbedit će više posla i profita privrednicima, i zato privrednici treba da finansiraju ovaj projekat.

Da li ovaj predlog zakona obezbeđuje veće poreske prihode državi? Da ovaj predlog zakona obezbeđuje veće poreske prihode države i stvara uslove da se povećaju plate i penzije.

Da li ovaj predlog zakona štedi energiju, da li štedi gas koji uvozimo? Da ovaj predlog zakona štedi energiju i gas koji uvozimo.

alt

 

Pitamo?

Koliku štetu državi prave neodgovorni vlasnici objekata i Vlada R. Srbije, jer vlasnici objekata neće da urade termoizolaciju svojih objekata, a Vlada R. Srbije neće da donese zakon, koji će naterati vlasnike objekata , da svoje objekte drže u tehnički isparavnom i energedski efikasnom stanju?

Šteta je velika, i nju plaćaju svi građani R. Srbije! Vlada R. Srbije je svakog građanina R. Srbije posredno zadužila sa 400 eura za plaćanje toplotne energije, koju bacamo kroz neispravne prozore i hladne zidove.

Dokaz: Srbijagas je napravila gubitak od 1,5 milijardi eura, jer je gas prodavao po nižoj ceni nego što ga je kupovao. Vlast kaže!!! Ovo smo radili, da bi cena grejanja bila manja. Ali ovaj gubitak mora neko da plati, platiti će ga svi građani Srbije.

Svaki građanin Srbije, posredno, plaća tuđi dug u iznosu od oko 400 eura godišnje. Plaća ga, zato što Vlada R. Srbije nije donela zakon koji bi obavezao vlasnike objekata, da su obavezni da termoizoluju svoje objekte. ( Dokaz! 1.500.000.000 eura gubitak Srbijagasa / 7.500.000 stanovnika = 200 eura i još 200 eura se plaća kroz razne subvencije, koje gradovi daju gradskim toplanama. )

Zaključak! Ovaj argument pokazuje, da privrednici treba da se bore za ovaj zakon, jer je zakon logičan, pomaže razvoj građevinske privrede, nudi novo zapošljavanje i značajan prihod budžetu R. Srbije.

Koliki je ekonomski kapacitet ovog projekta?

Računica na gradu veličine od 40.000 stanovnika!

Budžet opštine, koja ima 40.000 stanovnika, je oko 1.500.000.000. dinara ( milijardu i pesto miliona dinara.)

Naš predlog zakona predviđa! Za privremeno finansiranje ovih radova, lokalna samouprava izdvaja 3% budžeta, a to je 45.000.000 dinara.

Po našoj proceni, 90% vlasnika objekata će postupiti po rešenju građevinskog inspektora, i sami će organizovati i platiti termoizolaciju svojih objekata. Samo 10% vlasnika objekata, neće hteti da finansiraju ove radove, pa će se ovi radovi finansirati iz pomenutih budžetskih sredstava.

Ukupni dodatni investicioni kapacitet, u lokalnoj samoupravi od 40.000 stanovnika, bio bi 450.000.000 dinara. A to znači da bi trgovci i proizvođači: boja, lakova, stiropora, PVC stolarije i izvođači radova imali novi posao i šansu da spasu svoj biznis od propasti.

Investicioni kapacitet ovog projekta, na nivou Srbije, bio bi oko 90 milijardi dinara ili oko 750 miliona eura.

Ovaj zakon, zaposlio bi oko 225 radnika na nivou lokalne samouprave veličine oko 40.000 stanovnika, a na nivou Srbije oko 45.000 radnika.

alt

 

Da li privrednici mogu naterati Vladu R. Srbije, da donese ovaj zakon?

Znamo! Većina Vas misli, da privrednici ne mogu ništa uraditi! Mislite da je naš rad i trud uzaludan. Zbog takvog razmišljanja, da ne možemo ništa promeniti, Srbija se nalazimo u ovim problemima.

Mi znamo, mi možemo naterati vlast, da donese novi zakon o planiranju i izgradnji, zakon koji će poštovati logiku i struku. Mi imamo iskustva, kako političare naterati da promene zakon. Mi smo 2005 godine naterali vlast da promeni Šumarčev zakona o planiranju i izgradnji. Zato i tražimo Vašu podršku!

Mi znamo, da Vlada R. Srbije neće doneti ovaj zakon, jer njeni službenici ovo ne razumeju i ne znaju da reše ove probleme. Zato se mi, privrednici, moramo se udružiti i izvršiti javni pritisak na Vladu R. Srbije, da donese pomenuti zakon, jer se radi o našoj sudbini, o našoj koži. 

alt

Šta treba uraditi?

Da bi naterali Vladu R. Srbije, da u zakon o planiranju i izgradnji, ugradi rešenja koja će podstaći razvoj građevinske privrede. Potrebno je uraditi sledeće:

Treba platiti i objaviti ovaj projekat ’’ KAKO, GRAĐEVINSKOJ PRIVREDI, OBEZBEDITI VIŠE POSLA’’ u dnevnim novinama.

Treba platiti i organizovati konferenciju za štampu, na kojoj će mo objasniti projekat ’’ KAKO, GRAĐEVINSKOJ PRIVREDI, OBEZBEDITI VIŠE POSLA’’

Treba, bar jedanput mesečno, podsećati Vladu R. Srbije i javnost na probleme u oblasti građevinarstva. Ovo raditi uz pomoć plaćenih: TV emisija, konferencija za štampu, oglasa u štampanim medijima, i video klipova na Yut yubu. Treba podsećati vladu, da smo mi ponudili projekte kako rešiti ove probleme, a da ih vlada nije prihvatila.

Primer:

Primer br. 1. Kad ministri Vlade R. Srbije bude objašnjavala, kako se vlada bori za svako radno mesto, za novo zapošljavanje. Tad treba platiti medijski prostor, i narodu objasniti, da smo mi predložili zakon koji bi zaposlio 45.000 novih radnika, a da to vlada nije htela da prihvati.

Primer br. 2. Kad ministri Vlade R. Srbije, budu pričali o stranim investicijama. Tada treba platiti medijski prostor, i narodu objasniti, da smo mi predložili zakon koji bi doneo 750 miliona evra novih investicija, a da to vlada nije htela da prihvati.

Primer br. 3.Kad ministri Vlade R. Srbije, budu pričali o gasovodu. Tada treba platiti medijski prostor, i narodu objasniti, da smo mi predložili zakon koji bi uštedeo značajne količine gasa, a da to vlada nije htela da prihvati.

Primer br. 4. Kad ministri Vlade R. Srbije, budu pričali o penzijama, zdravstvu, školstvu itd. Tada treba platiti medijski prostor, i narodu objasniti, da smo mi predložili zakon koji bi značajno punio budžet republike po osnovu poreza, doprinosa i PDV poreza, a da to vlada nije htela da prihvati. ( Ovaj projekat ima PDV poreski kapacitet u iznosu od 125 miliona eura godišnje. )

Primer br. n. Kad padne fasada ili kad se desi neka druga nesreća, koja je prouzrokovana ne znanjem i ne stručnošću. Tada treba platiti medijski prostor, i građane Srbije podsetiti, da je UGIS napisao i predložio vladi zakonsko rešenje, koja bi sprečila ovakve nesreće, ali da Vlada R. Srbije nije htela to da prihvati.

Ovo će mo radit, sve dok Vlada R. Srbije ne prihvati pomenuti predlog zakona.

alt

Šta privrednici treba da urade?

Privrednici treba da podrže ovu našu borbu. Treba da finansijski podržite ovaj projekat, jer će tako pomoći sebi. Ako mi to ne uradimo, niko to neće uraditi umesto nas.

Znamo da će mnogi ćutati. Čekati će, da se mi izborimo za donošenje ovog zakona, jer misle da će ih to manje koštati. Varate se gospodo, svako čekanje skupo će te platiti. Mnogi će zatvoriti svoj biznis, čekajući da dođe bolje vreme. Bolje vreme neće doći, bolje vreme moramo napraviti.

Mnogi privrednici su propali, ćuteći i čekajući da ovaj problem neko drugi reši. Nemojte i Vi da ćutite i čekate. Kad propadnete, onda je kasno za sve!!!!

Kupujmo domaće!

alt

Kupujmo domaće! Samo ako budemo kupovali domaće proizvode, možemo obezbediti: veće zapošljavanje, veće plate, veće penzije, bolju zdravstvenu zaštitu, itd. Kupovinom domaćih proizvoda, pomažemo sebi i Srbiji!

 

Toliko od nas! Sad ste Vi na redu. 

Sa poštovanjem !

 •  alt
 • Predsednik UGIS i 
 • Predsednik udruženja Privrednici Srbije
 • Ing Vujanović Živojin
 • Kont.tel. 069-155-41-22

 

 

 

580b57fcd9996e24bc43c528

twitter-640x330

Mailing lista
Ulaz za članove

Baner1

 

 

Baner2

 

 

Baner3

 

 

baner1

 

 

Baner1

 

 

banerg

 

 

Baner3

 

 

vlasina